România

Birchall a vorbit despre necesitatea continuării integrării europene cu consilierul pentru afaceri europene al Angelei Merkel

Ana Birchall​Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut joi, la Berlin, o întrevedere cu Uwe Corsepius, consilier al cancelarului Angela Merkel, cu care a discutat despre necesitatea continuării integrării europene şi a politicilor şi proiectelor sale de succes, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, "vizita are loc într-un context european dificil, marcat de discuţii intense pe tema proiectelor de reformă ale Uniunii Europene, Brexit, problemele sociale şi economice la nivel comunitar, crizele din vecinătatea apropiată a Uniunii Europene".

Întrevederea a prilejuit un schimb de opinii "substanţiale" pe aceste teme de actualitate aflate pe agenda europeană, inclusiv prin raportare la rezultatele Consiliului European din 9-10 martie, precizează MAE.

Cei doi oficiali au discutat în perspectiva reuniunii la nivel înalt de la Roma, din 25 martie, destinată celebrării a 60 de ani de la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene, despre viitorul proiectului european.

"Pentru reuşita proiectului european trebuie să fim solidari, să depăşim viziunile pe termen scurt şi să nu cedăm tentaţiilor populiste", a declarat ministrul delegat Ana Birchall.

"Declaraţia de la Roma trebuie să dea un semnal clar că statele Uniunii rămân unite şi angajate să construiască o Europă puternică, incluzivă, bazată pe o viziune comună asupra viitorului şi pe valori comune, astfel încât să poată fi în măsură să recâştige încrederea cetăţenilor europeni. Din perspectiva României, inclusivitatea şi caracterul deschis al oricărui format de dezbatere sau de cooperare sunt esenţiale pentru buna evoluţie a proiectului european", a adăugat Birchall.

Discuţiile dintre Ana Birchall şi Uwe Corsepius au avut în vedere colaborarea româno-germană şi mijloacele aprofundării acesteia în procesul de reflecţie pe tema reformei proiectului european, fiind abordate şi alte subiecte de interes comun în domeniul afacerilor comunitare, inclusiv din perspectiva României de stat membru care va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în semestrul I al anului 2019.

"Cooperarea româno-germană are o importanţă strategică atât în plan politic, cât şi în plan economic, Germania fiind principalul partener economic al României. Anul 2017 reprezintă o bornă specială în relaţia dintre ţările noastre, fiindcă aniversăm 50 de ani de relaţii diplomatice România-Germania şi 25 de ani de la semnarea tratatului bilateral de cooperare între România şi Republica Federală Germană", a subliniat Ana Birchall în cadrul întrevederii cu consilierul pentru afaceri europene al cancelarului Angela Merkel.

În acelaşi timp, ministrul delegat Ana Birchall a subliniat faptul că România îşi menţine poziţia privind necesitatea continuării integrării europene şi a politicilor şi proiectelor sale de succes, mai ales piaţa internă, spaţiul Schengen şi zona euro, fiind esenţială menţinerea unei abordări integrative la nivelul UE cu evitarea fragmentării pe criterii regionale.

De asemenea, Ana Birchall a amintit importanţa pe care trebuie să o păstreze politica de coeziune şi politica agricolă comună în viitorul cadru financiar multianual post 2020.

Cu privire la conceptul unei Europe cu două sau cu multiple viteze, Ana Birchall a prezentat poziţia părţii române, subliniind riscurile pe care o eventuală formalizare a acestui concept le comportă pentru viitorul Uniunii, în ansamblul său.

"În contextul discuţiilor cu privire la evoluţia proiectului european, am transmis oficialului german că inclusivitatea şi caracterul deschis al oricărui format de dezbatere sau de cooperare este esenţial din perspectiva României. Este important ca proiectul european să continue să contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele membre, nu să le adâncească", a adăugat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

La rândul său, Uwe Corsepius a exprimat sprijinul autorităţilor germane pentru pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene din 2019 şi a manifestat deschidere pentru continuarea şi aprofundarea dialogului pe temele importante ale agendei europene.

Cei doi oficiali au stabilit să menţină un canal direct de consultări la acest nivel, precizează MAE. 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Ambasada României a marcat venirea Sărbătorilor de Iarnă

27.12.2016

La data de 23 decembrie, Ambasada României a organizat întâlnirea tradițională cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, la care au participat reprezentanți ai comunității de români din China, românologi și partenerii locali.…

Ziua Națională a României, celebrată de către Ambasada României la Beijing

09.12.2016

La data de 29 noiembrie, Ambasada României a organizat, la un hotel din Beijing, recepția anuală cu ocazia Zilei Naționale a României. La eveniment au participat peste 400 de invitați, reprezentați ai MAE local și…

60 de ani de la înființarea Catedrei de limba română la Universitatea de Studii Străine Beijing

03.11.2016

La 29 octombrie 2016, Ambasadorul României în R.P. Chineză și membri ai Ambasadei au participat la aniversarea a 60 de ani de la înființarea catedrei de limba română în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Europene de…