România

IHRA şi FRA fac apel la acţiuni concrete în combaterea tuturor formelor de xenofobie şi intoleranţă

Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) şi Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) fac apel la eforturi suplimentare în procesul de reflecţie asupra erorilor trecutului, precum şi la acţiuni concrete în combaterea tuturor formelor de xenofobie şi intoleranţă, se arată în declaraţia comună a preşedintelui IHRA, ambasador Mihnea Constantinescu, şi a directorului FRA, profesor Michael O'Flaherty, cu prilejul Zilei Internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului.

Potrivit declaraţiei transmise joi AGERPRES, "valul de intoleranţă în creştere, care se răspândeşte în prezent în Europa, demonstrează vulnerabilitatea drepturilor omului, precum şi necesitatea de a fi vigilenţi în protejarea acestora".

În acest context, cei doi oficiali subliniază necesitatea acţiunilor concrete împotriva unor asemenea mişcări.

"Sunt foarte îngrijorat de frecvenţa crescută în Europa a intoleranţei şi a acţiunilor bazate pe ură", a declarat Michael O'Flaherty. "Să uităm victimele Holocaustului ar echivala cu dezonorarea lor. În acelaşi timp, o sensibilitate crescută faţă de trecut poate avea efecte pozitive pentru prezent. Acest episod îngrozitor din istoria umanităţii demonstrează nevoia pentru respect şi toleranţă în societăţile noastre de astăzi", a afirmat el.

Acesta a spus că discursurile care propagă ura nu pot beneficia de clemenţă.

"În contextul creşterii numărului de infracţiuni cu motiv de ură şi a propagării discursului de ură, nu există loc pentru clemenţă. Educaţia adresată tinerilor are un rol vital şi contribuie la prevenirea catastrofelor viitoare", a adăugat Michael O'Flaherty.

"Învăţarea lecţiilor despre Holocaust onorează memoria victimelor şi, în acelaşi timp, ne educă cu privire la importanţa respectului şi a toleranţei faţă de semeni", a conchis el.

La rândul său, ambasadorul Mihnea Constantinescu a vorbit despre combaterea tuturor formelor de discurs de ură.

"Este important să ne amintim că Holocaustul nu a început cu o crimă - a început prin cuvinte şi a progresat către afectarea drepturilor fundamentale, culminând cu genocid. De aceea, Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului susţine combaterea tuturor formelor de discurs de ură, inclusiv a antisemitismului. Discursul de ură depăşeşte graniţele naţionale, astfel că, alături de partenerii noştri internaţionali, inclusiv alături de Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale, suntem uniţi în combaterea acestui flagel", a declarat Mihnea Constantinescu, preşedinte IHRA.

După încheierea celui de al Doilea Război Mondial şi a teribilei tragedii a Holocaustului, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a fost stabilită ca un corpus de drepturi de care beneficiază fiecare persoană în baza umanităţii pe care cu toţii o împărtăşim. Drepturile cuprinse în Declaraţia Universală au evoluat mai departe în tratate internaţionale, constituţii naţionale, politici şi legi.

"Cu toate acestea, în ciuda cadrului consolidat de protecţie a drepturilor omului la nivel internaţional şi european, suntem martorii unor regrese masive în asumarea angajamentelor în materie de drepturile omului", arată declaraţia comună IHRA - FRA. În acest context, "lupta împotriva negării şi distorsionării istoriei Holocaustului este cu atât mai importantă. La fel şi învăţarea din evenimentele trecutului, pentru a ne asigura că viitoarele generaţii din Europa nu se vor confrunta cu ororile războiului şi genocidului", se mai afirmă în declaraţia comună.

Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale este unul dintre cei şapte parteneri permanenţi internaţionali ai IHRA. "Împreună, suntem angajaţi să onorăm memoria victimelor Holocaustului şi să sporim conştientizarea trecutului în aceste momente, pentru a preveni încălcări viitoare ale drepturilor fundamentale. Holocaustul ne arată potenţialele consecinţe ale politicilor care privează oamenii de drepturile fundamentale şi încalcă demnitatea umană. Holocaustul şi educaţia în domeniul drepturilor omului ne învaţă despre meritul de a fi buni cetăţeni şi despre rolul memoriei, repere atât de necesare astăzi", se arată în declaraţia citată.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Ambasada României a marcat venirea Sărbătorilor de Iarnă

27.12.2016

La data de 23 decembrie, Ambasada României a organizat întâlnirea tradițională cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, la care au participat reprezentanți ai comunității de români din China, românologi și partenerii locali.…

Ziua Națională a României, celebrată de către Ambasada României la Beijing

09.12.2016

La data de 29 noiembrie, Ambasada României a organizat, la un hotel din Beijing, recepția anuală cu ocazia Zilei Naționale a României. La eveniment au participat peste 400 de invitați, reprezentați ai MAE local și…

60 de ani de la înființarea Catedrei de limba română la Universitatea de Studii Străine Beijing

03.11.2016

La 29 octombrie 2016, Ambasadorul României în R.P. Chineză și membri ai Ambasadei au participat la aniversarea a 60 de ani de la înființarea catedrei de limba română în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Europene de…