România

Traian Băsescu a vorbit la Bruxelles despre interconectarea Serbiei şi R. Moldova în cazul pieţei unice a energiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la Bruxelles, că România a susţinut, în cadrul dezbaterii din Consiliul European a temei privind piaţa unică a energiei, interconectarea cu ţări precum Serbia sau Republica Moldova.

"Consiliul a avut două teme principale, finalizate cu concluzii. Una s-a referit la energii - este primul Consiliu dedicat temei energiei. Problematica s-a mai abordat, dar acest Consiliu are o concluzie destinată formării pieţei unice a energiei în Uniunea Europeană. Ceea ce înseamnă că, până în 2014, toate reglementările legate de piaţa unică a energiei trebuie să fie în vigoare, iar până în 2015 nu trebuie să existe pe teritoriul UE nicio insulă energetică, adică nicio zonă UE care să fie izolată. Piaţa unică a energiei se referă la piaţa gazelor şi la piaţa energiei electrice. Este interesant că se are în atenţie şi interconectarea cu ţări care nu sunt în mod necesar în UE, ca spre exemplu, Serbia şi R. Moldova - este susţinerea noastră pentru cele două ţări. Urmează să vedem cum vom putea în bugetul Uniunii Europene interconecta şi cele două ţări", a afirmat şeful statului.

Potrivit acestuia, unificarea pieţei energetice ar avea ca rezultat diminuarea riscului ca o ţară să poată rămâne neaprovizionată.

"Acest obiectiv va permite, spre exemplu, României să-şi suplimenteze necesarul de gaze, fie de la Gazprom, fie găseşte extrase în Marea Nordului. (...) Este una dintre cele mai importante decizii care vizează securitatea energetică. Este vorba şi de unificarea pieţei gazelor şi de piaţa energiei electrice", a explicat preşedintele Băsescu.

În ceea ce priveşte domeniul inovării, preşedintele a spus că s-a constatat nevoia de creştere a resurselor alocate inovării şi cercetării, ca un prim pas spre creşterea competitivităţii economiei UE.

"Aici a fost intervenţia noastră - ca în politica de realizare a preţurilor pieţei la nivelul UE, să se ţină cont de persoanele vulnerabile. Deci, va trebui găsită o formulă - ori de subvenţionare ori de alocare la un preţ suportabil pentru orice persoană", a precizat şeful statului.

El a mai spus că s-a adoptat un document premergător deciziei care urmează să se ia în luna martie a.c., având ca obiectiv în primul rând consolidarea fiscală financiară a Zonei Euro. "Vă pot spune, spre exemplu, că în interiorul acestei politici unice se abordează inclusiv problema unei vârste unice de pensionare, a unui sistem de taxe şi impozite unic. La definitivarea documentelor pot participa şi statele care nu sunt în Zona Euro, pentru că sunt viitori membri ai zonei şi îi afectează", a mai spus preşedintele Traian Băsescu.

 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

 

R.P. Chineză, R.A.S. Hong Kong și R.A.S. Macao – Pneumonie virală (Coronavirus)

25.01.2020

Tip: Atenţionare de călătorie Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao ale Republicii …

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…