România

Participarea ministrului Teodor Baconschi la conferinţa internaţională a donatorilor pentru Belarus

Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a participat, miercuri, la Conferinţa internaţională a donatorilor pentru Belarus, desfăşurată la Varşovia, în cadrul căreia au fost discutate modalităţile de acordare a unui sprijin politic şi financiar societăţii civile din Belarus, informează un comunicat de presă al MAE.

Conferinţa a fost prezidată de ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski. Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Füle. La eveniment au mai participat reprezentanţi guvernamentali şi ai unor ONG-uri din statele membre ale UE şi cele candidate, SUA, Canada şi state ale Parteneriatului Estic.

În intervenţia sa, ministrul Teodor Baconschi a exprimat speranţa că această conferinţă va reprezenta un semnal clar de sprijin pentru poporul belarus în aspiraţiile sale pentru valorile democratice, pentru libera exprimare a convingerilor politice şi a dreptului de manifestare paşnică pentru atingerea acestora.

"Dorim să transmitem populaţiei din Belarus un semnal de solidaritate. Suntem pregătiţi să acordăm sprijin şi să colaborăm cu Comisia Europeană, pentru a contribui la stabilizarea vecinătăţii noastre", a declarat ministrul Teodor Baconschi, în conferinţa de presă comună cu omologul Radoslaw Sikorski, comisarul pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Füle şi ministrul afacerilor externe suedez, Carl Bildt.

Ministrul afacerilor externe a exprimat totodată îngrijorarea că, în ciuda apelurilor repetate ale comunităţii internaţionale şi ale UE, autorităţile din Belarus continuă să refuze eliberarea tuturor persoanelor arestate în perioada alegerilor din 19 decembrie anul trecut.

"Doar o schimbare în comportamentul acestora şi, în primul rând, eliberarea persoanelor reţinute pe criterii politice ar putea iniţia o schimbare a regimului de sancţiuni", a subliniat ministrul Teodor Baconschi.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a declarat că România se alătură efortului de asistenţă de dezvoltare anunţat de organizatori şi de ceilalţi donatori, întrucât consideră că măsurile restrictive nu ar trebui să afecteze societatea civilă sau populaţia din Belarus.

"România va începe din 2011 să includă societatea civilă din Belarus printre ţintele asistenţei naţionale pentru dezvoltare. Este vorba despre un program, multianual, totalizând o asistenţă de 100.000 de euro din cadrul bugetului MAE dedicat asistenţei pentru dezvoltare", a declarat ministrul Teodor Baconschi.

Respectivele fonduri vor fi incluse in linia bugetară pentru promovarea societăţii civile, iar primele proiecte vor face parte din Planul de acţiuni al MAE în domeniul politicii de dezvoltare pentru 2011.

În marja Conferinţei donatorilor pentru Belarus, ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut, miercuri, o întrevedere cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski.

 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

 

 

R.P. Chineză, R.A.S. Hong Kong și R.A.S. Macao – Pneumonie virală (Coronavirus)

25.01.2020

Tip: Atenţionare de călătorie Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao ale Republicii …

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…