România

Doru Costea a reiterat la Bruxelles susţinerea României pentru extinderea UE în Balcanii de Vest

Secretarul de stat pentru Afaceri Globale, Doru Costea, a reiterat marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) de la Bruxelles, susţinerea României pentru procesul de extindere a UE cu ţările candidate din Balcanii de Vest, informează un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Poziţia României a fost exprimată în contextul adoptării de CAG a Concluziilor Consiliului referitoare la extindere şi Procesul de Stabilizare şi Asociere, pe baza evaluării prezentate de Comisia Europeană în cadrul pachetului Extindere 2010.

'Susţinător al procesului de extindere, România este în favoarea avansării negocierilor cu statele candidate, pe baza îndeplinirii condiţionalităţilor de către fiecare ţară în parte, şi consideră esenţială menţinerea perspectivei europene a Balcanilor Occidentali pentru stabilitatea şi dezvoltarea regiunii', se menţionează în comunicatul MAE.

În documentul adoptat marţi în reuniunea CAG sunt evidenţiate evoluţiile pozitive realizate de statele candidate şi potenţialii candidaţi în procesele de reformă politică şi economică, precum şi domeniile în care sunt necesare eforturi suplimentare, în conformitate cu evaluările Comisiei Europene. De asemenea, concluziile reiterează susţinerea pentru avansarea procesului de extindere a Uniunii Europene şi importanţa îndeplinirii criteriilor de aderare. Totodată, Consiliul reafirmă angajamentul faţă de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, în baza meritelor proprii, precum şi cu respectarea poziţiilor tuturor statelor membre ale UE, menţionează comunicatul citat.

Pe de altă parte, principalul subiect de pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Generale a fost pregătirea Consiliului European din 16-17 decembrie 2010. Discuţiile la reuniunea liderilor europeni vor fi axate pe politicile economice, cu accent pe instituirea mecanismului permanent de gestionare a crizelor. Totodată, vor fi abordate relaţiile UE cu partenerii strategici.

Miniştrii au avut un schimb de opinii privind crearea mecanismului permanent pentru gestionarea crizelor, în special din perspectiva modificărilor care urmează să fie aduse Tratatului de la Lisabona pentru a permite crearea mecanismului permanent. În acest sens, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a prezentat un raport referitor la stadiul consultărilor cu statele membre referitor la amendarea Tratatului, menţionează comunicatul MAE.

În această privinţă, România susţine importanţa ajungerii la un acord cu privire la conţinutul mecanismului şi la calendarul de implementare, care implică o amendare punctuală a Tratatului, la Consiliul European din decembrie 2010, evidenţiază sursa citată.

Totodată, Consiliul Afaceri Generale a andosat agenda adnotată a Consiliului European din 4 februarie 2011. Şefii de stat şi de guvern vor aborda ca principale teme de discuţie în cadrul primei reuniuni la nivel înalt din 2011 energia şi inovarea. Comisia Europeană a prezentat principalele concluzii ale celui de-al cincilea Raport privind coeziune economică, socială şi teritorială, care marchează lansarea unui proces de consultare publică cu privire la viitorul politicii de coeziune.

De asemenea, Preşedinţia belgiană a Consiliului a informat cu privire la stadiul implementării Strategiei Europa 2020. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului referitoare la consolidarea răspunsului european în caz de dezastre, se mai arată în documentul transmis de MAE.

 

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

21.10.2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului.…

Wenzhou, gazdă pentru aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice

04.11.2019

Comunicat de presă În continuarea seriei de 7 evenimente lansată de misiunea de la Beijing pentru marcarea, timp de 7 săptămâni, a aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica …

Ziua Recoltei, sărbătorită simbolic la Beijing ca tradiție românească, parte a seriei de manifestări lansate pentru marcarea a 70 de ani de relații diplomatice

02.11.2019

Comunicat de presă La 2 noiembrie a.c., Ambasada României și-a deschis, din nou, larg porțile pentru a oferi oaspeților, deopotrivă localnici și străini, parte din bogățiile și culorile toamnei. Desfășurată sub semnul…