Întrebări frecvente

Reglementări vamale

Moneda

Unitatea monetară este yuanul, divizat în 10 jiao. Un jiao este divizat în 10 feni.

Bancnotele au valori de 100, 50, 20, 10, 5, 2 şi 1 yuan. Monedele sunt de 1 yuan, 5, 2 şi 1 jiao, 5, 2 şi 1 fen.

Pentru a schimba bani în valută locală, vă puteţi adresa instituţiilor bancare sau caselor de schimbi, unde trebuie să aveţi paşaportul asupra dumneavoastră. Este foarte important să solicitaţi chitanţă (xiao piao/ fapiao).

Este recomandat să nu acceptaţi bancnote utilizate care vă sunt înmânate în alte părţi decât în magazine, restaurante sau hoteluri.


Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit sunt acceptate pentru realizarea majorităţii plăţilor.

Retragerea de numerar se poate face numai de la acele ATM-uri care au afişată sigla cardului dumneavoastră (Maestro, Mastercard, Visa). De regulă, este o limită de 2500 yuani (aproximativ 250 euro) pentru fiecare operaţiune, fiind permise, de regulă, retrageri succesive.


Regimul medicamentelor

Pentru medicamentele speciale este necesar să aveţi o reţetă din partea medicului, preferabil în limba engleză, şi o cantitate limitată la perioada pe care o veţi petrece în China.

Este recomandat să aveţi o cantitate suficientă de medicamente de uz curent în caz de nevoie. Unele spitale internaţionale au farmacii proprii cu medicamente importate, însă acestea sunt foarte scumpe.


Reglementări vamale

Atenţie! În cazul delictelor privind deţinerea, traficul sau consumul de droguri, în unele cazuri pedeapsa poate fi capitală.

La intrarea în China trebuie declarate sumele mai mari de 6.000 dolari SUA sau echivalent în altă valută. Pentru ieşirea din China trebuie păstrată o copie a declaraţiei vamale.

Pentru ieşirea din China cu o sumă cuprinsă între 6.000 şi 10.000 de dolari SUA sau echivalent în altă valută, trebuie obţinută o autorizaţie emisă de o bancă chineza.

 

R.P. Chineză, R.A.S. Hong Kong și R.A.S. Macao – Pneumonie virală (Coronavirus)

25.01.2020

Tip: Atenţionare de călătorie Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao ale Republicii …

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…