Relaţii bilaterale

Relaţii politice

În plan bilateral, dialogul politic româno-chinez se desfășoară pe coordonate trasate de documente adoptate la nivel înalt, cum sunt „Declaraţia Comună a României şi a Republicii Populare Chineze privind Stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare”, București, 13 iunie 2004, și „Declaraţia comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanţe”,  București, 25 noiembrie 2013. În prezent, cele două părți acționează pentru dezvoltarea caracterului strategic al relației parteneriale dintre ele, cu precădere în plan economic.

Istoria celor peste 65 de ani ai relațiilor bilaterale a înregistrat mai multe momente definitorii pentru consolidarea prieteniei și apropierii dintre cele două țări: în timpul invadării Cehoslovaciei de trupele unor state ale Tratatului de la Varșovia (august, 1968), guvernul chinez a transmis mesaje de solidaritate deplină cu poziția adoptată de autoritățile de la București; România a contribuit concret la recunoașterea R.P.Chineze ca membru al ONU, proces încheiat în 1971 și a facilitat stabilirea dialogului direct între China și Statele Unite; după Revoluția din decembrie 1989, China a declarat că respectă opțiunea poporului român și a acționat constant în această direcție. Dialogul româno-chinez s-a desfășurat în continuare pe o linie ascendentă: între 1990 și 2012 au avut loc 18 vizite reciproce la nivel de șef de stat, de guvern și ministru de externe, iar media întâlnirilor și convorbirilor la nivel executiv este de cca. 150/an .  

În octombrie 2009, Vicepreședintele R.P.Chineze, Xi Jinping, a vizita România în contextul marcării a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Anul 2013 a inclus momente definitorii în desfășurarea dialogului politic, prin vizita Prim-ministrului României, Victor Ponta, în China (1 – 3 iulie) și a Premierului Consiliului de Stat al R.P.Chineze, Li Keqiang, la București (25 – 28 noiembrie 2013). În 2014, aniversarea celor 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice a atins cel mai ridicat nivel prin vizita oficială a Prim-ministrului României, Victor Ponta, în R.P.Chineză (31 august – 2 septembrie 2014), iar la 16 decembrie 2014, șefii guvernelor român și chinez au avut o nouă rundă de convorbiri la Belgrad, în marja summitului cooperării în format „16+1”, la care participă China și state din Europa Centrală și de Est și a cărui ediție anterioară a avut loc la București, în 2013.

Dialogul politic activ şi continuu, conectat la priorităţile agendelor naţionale şi dedicat actualizării sistematice a programelor bilaterale de schimburi şi cooperare a înregistrat în ultimii doi ani o evoluţie fără precedent în istoria raporturilor bilaterale, şefii de guverne din ambele ţări având patru întâlniri oficiale în interval de 18 luni. Evoluţia pozitivă în plan politic s-a regăsit în dezvoltarea cooperării economice şi comerciale, care au înregistrat creșteri constante: față de nivelul anului 2000, când valoarea totală a schimburilor comerciale era de 258,7 milioane USD, la sfârşitul anului 2014, volumul total al schimburilor româno-chineze înregistrat de vama din R. P. Chineză a fost de 4,75 miliarde USD (în creştere cu 17,8% faţă de 31 decembrie 2013), din care exportul românesc în R. P. Chineză a fost de 1,52 miliarde USD ( în creştere cu 26,0% faţă de sfârşitul anului 2013), iar importul romanesc din China a înregistrat valoarea de 3,23 miliarde USD (cu o creştere de 14,3% faţă de perioada similară din anul 2013). Au fost realizate progrese în direcția concretizării unor investiții de anvergură în obiective din sectorul energetic al României (termocentrala de la Rovinari, Grupurile 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă) și sunt în curs de examinare avansată alte proiecte în infrastructură, agricultură etc.

 

Aprilie 2015

Ambasada României a marcat venirea Sărbătorilor de Iarnă

27.12.2016

La data de 23 decembrie, Ambasada României a organizat întâlnirea tradițională cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, la care au participat reprezentanți ai comunității de români din China, românologi și partenerii locali.…

Ziua Națională a României, celebrată de către Ambasada României la Beijing

09.12.2016

La data de 29 noiembrie, Ambasada României a organizat, la un hotel din Beijing, recepția anuală cu ocazia Zilei Naționale a României. La eveniment au participat peste 400 de invitați, reprezentați ai MAE local și…

60 de ani de la înființarea Catedrei de limba română la Universitatea de Studii Străine Beijing

03.11.2016

La 29 octombrie 2016, Ambasadorul României în R.P. Chineză și membri ai Ambasadei au participat la aniversarea a 60 de ani de la înființarea catedrei de limba română în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Europene de…