Actualitatea ambasadei

Wenzhou, gazdă pentru aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice

Comunicat de presă

În continuarea seriei de 7 evenimente lansată de misiunea de la Beijing pentru marcarea, timp de 7 săptămâni, a aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză, Municipiul Wenzhou a fost gazda celui de-al șaselea eveniment aniversar, organizat la inițiativa Ambasadei României, în data de 4 noiembrie. Cu sprijinul Primăriei Generale a Municipiului Wenzhou, spectacolul folcloric românesc a fost completat de un spectacol tradițional chinezesc, într-o simbioză perfectă, demonstrând, încă o dată, legătura umană specială care unește cele două popoare. Seara a inclus și un eveniment de promovare a vinurilor românești.

Prezent la Wenzhou pentru a lua parte la spectacolul aniversar, ambasadorul român a avut o serie de întâlniri de lucru cu Primarul General al Municipiului Wenzhou și cu alte oficialități locale, cu conducerea CCPIT, a participat la un Forum de Afaceri România-China organizat de CCPIT cu participarea unor companii locale și s-a întâlnit cu conducerea Universității Wenzhou, întâlniri menite a aprofunda sau, după caz, explora noi domenii de cooperare economică, comercială, culturală, turistică și educațională bilaterală. 

Vizita ambasadorului României, întâlnirile cu oficialitățile locale, Forumul de Afaceri și Spectacolul Aniversar s-au bucurat de o largă reflectare și acoperire în media locală, în principal din partea posturilor de televiziune locale și provinciale.

 

Prietenia româno-chineză pe scena din Wenzhou

Cel de-al șaselea eveniment din seria lansată de Ambasada României a reprezentat o ocazie extraordinară de a aduce cultura românească mai aproape de publicul din Municipiul Wenzhou, provincia Zhejiang. Alegerea acestui Municipiu nu a fost întâmplătoare, Zhejiang fiind provincia chineză din care provin peste 70% dintre cetățenii chinezi rezidenți în România.

Invitat să deschidă spectacolul, ambasadorul român, E.S. Basil Constantinescu, a transmis aprecierea sa Primarului General și autorităților locale pentru sprijinul oferit în organizarea evenimentului, pentru căldura cu care a fost primită delegația română și pentru discuțiile vizând identificarea unor zone de cooperare.  A evidențiat relația specială de colaborare și sprijin reciproc consolidată de-a lungul timpului între România și China precum și importanța legăturilor inter-umane de prietenie pe care aceasta s-a clădit, cultura, arta, filmul românesc sau turismul fiind vectorii tradiționali de promovare a acesteia.    

Organizat cu sprijinul Primăriei Generale și găzduit în sala mare de spectacole a Teatrului Municipal Wnzhou, clădire iconică a orașului, spectacolul sino-român a reunit, într-o expresie de prietenie autentică, ansamblul folcloric al Universității Transilvania din Brașov și  artiști consacrați ai Centrului Cultural Wenzhou și ai Universității din Wenzhou. Seara, care a inclus și o sesiune de promovare a vinului românesc, a fost apreciată de gazde și de participanții locali drept un regal al prieteniei și al valorilor sincere de respect reciproc pe care aceasta s-a bazat de-a lungul timpului. Sunetele melodioase ale naiului românesc sau notele apăsate ale învârtitelor cântate la saxofon au acompaniat versurile muzicii populare românești, care au încântat, ca de fiecare dată, publicul chinez. În perfectă armonie cu melodiile românești, artiștii chinezi au oferit un spectacol magistral în acordurile tradiționalului guzheng, spre delectarea publicului chinez, completat de dansuri ale minorităților etnice în interpretare modernă sau cu arii din opera tradițională chineză.

 

Noi perspective pentru relația României cu Wenzhou

Cu ocazia deplasării la Wenzhou pentru a sărbători cu publicul municipiului această aniversare specială, ambasadorul român a dedicat ziua de 4 noiembrie a.c. unei serii de întâlniri cu oficialități locale, în scopul aprofundării și explorării posibilităților de cooperare bilaterală.

Șeful de misiune a vizitat Universitatea din Wenzhou, alături de delegația Universității Transilvania din Brașov, unde a purtat o discuție fructuoasă cu vicepreședintele Universității chineze, legată de oferta educațională și academică românească, posibile domenii de cooperare pe linie academică, educațională, științifică și culturală,  cu accent pe viitoare schimburi de studenți și cadre didactice.

A urmat primirea oficială a Ambasadorului român la Primarul General al Municipiului  Wenzhou, domnul Yao GaoYuan, în timpul convorbirilor fiind explorate domenii de interes reciproc cu potențial de colaborare la nivelul autorităților locale,  inclusiv în perspectiva creării de înfrățiri între orașul chinez și un oraș din România. Oficialul chinez a arătat că relațiile dintre România și China au o tradiție îndelungată, iar orașul Wenzhou se bucură de o relație specială cu România, fiind al doilea ca mărime al provinciei din care provine cea mai mare parte a comunității chineze rezidente în România. Șeful de misiune român a făcut o scurtă prezentare a potențialului economic românesc și a oportunităților oferite de acesta. Primarul general a prezentat potențialul economico-investițional al orașului Wenzhou, un puternic centru manufacturier în plină ascensiune, ocazie cu care s-au discutat perspective ale cooperării în aceste domenii.

Seria de întâlniri de lucru a continuat cu o vizită la Consiliul Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional (CCPIT) din Wenzhou, ocazie cu care au avut loc convorbiri între șeful de misiune român și conducerea CCPIT Wenzhou, reprezentată de președinta Lai Xiaohua și vicepreședintele pentru relații externe. A urmat un Forum de Afaceri organziat de către CCPIT, dedicat perspectivelor investiționale bilaterale, cu precădere în domeniul energiei verzi și regenerabile. La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai conducerii unor companii reprezentative din Wenzhou, ceea ce a reprezentat un prilej pentru a purta discuții despre posibilități concrete de cooperare, îndeosebi în domeniul energiei solare.

 

Mai multe fotografii în Galeria foto.

R.P. Chineză, R.A.S. Hong Kong și R.A.S. Macao – Pneumonie virală (Coronavirus)

25.01.2020

Tip: Atenţionare de călătorie Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao ale Republicii …

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…