Actualitatea ambasadei

Wenzhou, gazdă pentru aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice

Comunicat de presă

În continuarea seriei de 7 evenimente lansată de misiunea de la Beijing pentru marcarea, timp de 7 săptămâni, a aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză, Municipiul Wenzhou a fost gazda celui de-al șaselea eveniment aniversar, organizat la inițiativa Ambasadei României, în data de 4 noiembrie. Cu sprijinul Primăriei Generale a Municipiului Wenzhou, spectacolul folcloric românesc a fost completat de un spectacol tradițional chinezesc, într-o simbioză perfectă, demonstrând, încă o dată, legătura umană specială care unește cele două popoare. Seara a inclus și un eveniment de promovare a vinurilor românești.

Prezent la Wenzhou pentru a lua parte la spectacolul aniversar, ambasadorul român a avut o serie de întâlniri de lucru cu Primarul General al Municipiului Wenzhou și cu alte oficialități locale, cu conducerea CCPIT, a participat la un Forum de Afaceri România-China organizat de CCPIT cu participarea unor companii locale și s-a întâlnit cu conducerea Universității Wenzhou, întâlniri menite a aprofunda sau, după caz, explora noi domenii de cooperare economică, comercială, culturală, turistică și educațională bilaterală. 

Vizita ambasadorului României, întâlnirile cu oficialitățile locale, Forumul de Afaceri și Spectacolul Aniversar s-au bucurat de o largă reflectare și acoperire în media locală, în principal din partea posturilor de televiziune locale și provinciale.

 

Prietenia româno-chineză pe scena din Wenzhou

Cel de-al șaselea eveniment din seria lansată de Ambasada României a reprezentat o ocazie extraordinară de a aduce cultura românească mai aproape de publicul din Municipiul Wenzhou, provincia Zhejiang. Alegerea acestui Municipiu nu a fost întâmplătoare, Zhejiang fiind provincia chineză din care provin peste 70% dintre cetățenii chinezi rezidenți în România.

Invitat să deschidă spectacolul, ambasadorul român, E.S. Basil Constantinescu, a transmis aprecierea sa Primarului General și autorităților locale pentru sprijinul oferit în organizarea evenimentului, pentru căldura cu care a fost primită delegația română și pentru discuțiile vizând identificarea unor zone de cooperare.  A evidențiat relația specială de colaborare și sprijin reciproc consolidată de-a lungul timpului între România și China precum și importanța legăturilor inter-umane de prietenie pe care aceasta s-a clădit, cultura, arta, filmul românesc sau turismul fiind vectorii tradiționali de promovare a acesteia.    

Organizat cu sprijinul Primăriei Generale și găzduit în sala mare de spectacole a Teatrului Municipal Wnzhou, clădire iconică a orașului, spectacolul sino-român a reunit, într-o expresie de prietenie autentică, ansamblul folcloric al Universității Transilvania din Brașov și  artiști consacrați ai Centrului Cultural Wenzhou și ai Universității din Wenzhou. Seara, care a inclus și o sesiune de promovare a vinului românesc, a fost apreciată de gazde și de participanții locali drept un regal al prieteniei și al valorilor sincere de respect reciproc pe care aceasta s-a bazat de-a lungul timpului. Sunetele melodioase ale naiului românesc sau notele apăsate ale învârtitelor cântate la saxofon au acompaniat versurile muzicii populare românești, care au încântat, ca de fiecare dată, publicul chinez. În perfectă armonie cu melodiile românești, artiștii chinezi au oferit un spectacol magistral în acordurile tradiționalului guzheng, spre delectarea publicului chinez, completat de dansuri ale minorităților etnice în interpretare modernă sau cu arii din opera tradițională chineză.

 

Noi perspective pentru relația României cu Wenzhou

Cu ocazia deplasării la Wenzhou pentru a sărbători cu publicul municipiului această aniversare specială, ambasadorul român a dedicat ziua de 4 noiembrie a.c. unei serii de întâlniri cu oficialități locale, în scopul aprofundării și explorării posibilităților de cooperare bilaterală.

Șeful de misiune a vizitat Universitatea din Wenzhou, alături de delegația Universității Transilvania din Brașov, unde a purtat o discuție fructuoasă cu vicepreședintele Universității chineze, legată de oferta educațională și academică românească, posibile domenii de cooperare pe linie academică, educațională, științifică și culturală,  cu accent pe viitoare schimburi de studenți și cadre didactice.

A urmat primirea oficială a Ambasadorului român la Primarul General al Municipiului  Wenzhou, domnul Yao GaoYuan, în timpul convorbirilor fiind explorate domenii de interes reciproc cu potențial de colaborare la nivelul autorităților locale,  inclusiv în perspectiva creării de înfrățiri între orașul chinez și un oraș din România. Oficialul chinez a arătat că relațiile dintre România și China au o tradiție îndelungată, iar orașul Wenzhou se bucură de o relație specială cu România, fiind al doilea ca mărime al provinciei din care provine cea mai mare parte a comunității chineze rezidente în România. Șeful de misiune român a făcut o scurtă prezentare a potențialului economic românesc și a oportunităților oferite de acesta. Primarul general a prezentat potențialul economico-investițional al orașului Wenzhou, un puternic centru manufacturier în plină ascensiune, ocazie cu care s-au discutat perspective ale cooperării în aceste domenii.

Seria de întâlniri de lucru a continuat cu o vizită la Consiliul Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional (CCPIT) din Wenzhou, ocazie cu care au avut loc convorbiri între șeful de misiune român și conducerea CCPIT Wenzhou, reprezentată de președinta Lai Xiaohua și vicepreședintele pentru relații externe. A urmat un Forum de Afaceri organziat de către CCPIT, dedicat perspectivelor investiționale bilaterale, cu precădere în domeniul energiei verzi și regenerabile. La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai conducerii unor companii reprezentative din Wenzhou, ceea ce a reprezentat un prilej pentru a purta discuții despre posibilități concrete de cooperare, îndeosebi în domeniul energiei solare.

 

Mai multe fotografii în Galeria foto.

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

21.10.2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului.…

Wenzhou, gazdă pentru aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice

04.11.2019

Comunicat de presă În continuarea seriei de 7 evenimente lansată de misiunea de la Beijing pentru marcarea, timp de 7 săptămâni, a aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica …

Ziua Recoltei, sărbătorită simbolic la Beijing ca tradiție românească, parte a seriei de manifestări lansate pentru marcarea a 70 de ani de relații diplomatice

02.11.2019

Comunicat de presă La 2 noiembrie a.c., Ambasada României și-a deschis, din nou, larg porțile pentru a oferi oaspeților, deopotrivă localnici și străini, parte din bogățiile și culorile toamnei. Desfășurată sub semnul…