Actualitatea ambasadei

Întrevederea secretarului de stat Monica Gheorghiță cu ministrul adjunct de externe chinez, Qin Gang

La data de 28 octombrie a.c., secretarul de stat pentru relații bilaterale și afaceri economice în spațiul global, Monica Gheorghiță, coordonator național al formatului de cooperare China-Europa Centrală și de Est din partea României, a fost primită într-o vizită de curtoazie de Qin Gang, ministrul adjunct de externe al Chinei, responsabil de relațiile cu spațiul european și coordonator al formatului 17+1 din partea Chinei. La primirea oficialului român au participat ambasadorul României in China, E.S. Basil Constantinescu și diplomați ai Ambasadei României în R.P. Chineză.

Vizita a fost prilejuită de participarea secretarului de stat român la cea de-a XIV-a Reuniune a Coordonatorilor Naționali ai țărilor participante la formatul de cooperare „17+1”, care a fost organizată la Beijing.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte ale relației bilaterale, în contextul semnificației speciale a acestui an, în care s-au împlinit 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză și a 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre cele două țări. Cu această ocazie, cei doi oficiali au evocat relațiile tradiționale deosebite care leagă cele două popoare și și-au exprimat dorința de a coopera în continuare, pe aceleași coordonate, atât în plan bilateral, cât și în format extins, pentru a contribui la aprofundarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și China, dar și a relațiilor dintre regiunea Central-Estică Europeană și China.

Ambele părți au dat asigurări de sprijin reciproc în cadrul formatului „17+1” și și-au exprimat dorința de a obține rezultate concrete în marja acestuia, mai cu seamă având în vedere Summit-ul programat a avea loc în luna aprilie a anului viitor, la Beijing.  Cele două părți și-au exprimat dorința de a se ajunge la un consens benefic tuturor Participanților în ceea ce privește cele două documente care vor fi negociate anul viitor: „Liniile Directoare de la Beijing” și „Agenda pe Termen Mediu de la Beijing”, document strategic care va conține viziunea Statelor Participante în ceea ce privește cooperarea pentru următorii 5 ani.

Cel mai recent Summit, totodată cel de-al optulea, a avut loc în perioada 11–12 Aprilie 2019 și a fost găzduit de Croația. În urma întâlnirii dintre șefii de Guverne din cele 18 țări participante, s-a adoptat documentul „Liniile Directoare de la Dubrovnik”.

 

Mai multe fotografii în Galeria foto.

R.P. Chineză, R.A.S. Hong Kong și R.A.S. Macao – Pneumonie virală (Coronavirus)

25.01.2020

Tip: Atenţionare de călătorie Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în regiunile administrative speciale Hong Kong și Macao ale Republicii …

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…