Actualitatea ambasadei

„Prietenia specială româno-chineză: trecut, prezent și perspective” – Simpozion omagial dedicat aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

Comunicat de presă

La data de 16 octombrie a.c., Ambasada României a organizat, în capitala Chinei, în colaborare cu prestigiosul think-tank românesc New Strategy Center (NSC) și cu cel mai vechi și apreciat institut de studii internaționale local, Chinese Institutes for Contemporary International Relations (CICIR), un Simpozion dedicat aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, intitulat „Prietenia specială româno-chineză: trecut, prezent și perspective”.

Evenimentul, găzduit de Asociația de Prietenie a Poporului Chinez cu Țările Străine, a fost onorat de prezența E.S. domnul Lazăr Comănescu, fost ministru de externe, membru al Consiliului Științific al NSC, care a condus delegația de think-tank care s-a deplasat din România pentru acest eveniment, în componența căreia s-a mai aflat ambasadorul Gheorghe Magheru, fost diplomat în China și membru în același Consiliu al NSC, Gen. Mr. (r) Cristian Eremia și Daniela Șișcanu, din partea Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (ISPAIM).

Simpozionul, la care au participat peste 50 de reprezentanți de marcă ai celor mai prestigioase instituții de cercetare din China, precum Chinese Academy of Social Sciences (CASS), China Institute for International Strategic Studies (CIISS), China Foundation for International Studies (CFIS) sau Universitatea Tsinghua, a fost onorat de prezența unor reprezentanți de nivel înalt din partea Departamentului Europa al MAE.

Simpozionul este parte a seriei de evenimente lansate pe durata a șapte săptămâni de către Ambasada României în China pentru marcarea aniversării celor șapte decenii de relații diplomatice bilaterale neîntrerupte. România este singura, dintre cele opt țări care aniversează anul acesta 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu China, care a obținut sprijinul părții chineze pentru organizarea unei serii speciale de evenimente dedicate acestui moment important. 

Evidențiind caracterul special și unic al prieteniei româno-chineze, în cuvântul de deschidere, Ambasadorul României, E.S. Basil Constantinescu, a trecut în revistă principalele momente în care cele două țări și-au acordat gesturi de sprijin reciproc, subliniind totodată contribuțiile recente ale României la dezvoltarea relațiilor UE-China, pe timpul exercitării Președinției la Consiliul Uniunii Europene. Din partea MAE chinez, domnul Xu Yong, consilier în cadrul Departamentului Europa, a adresat, de asemenea, un mesaj prietenesc tuturor participanților.

Simpozionul a constat în două paneluri, unul care a analizat dintr-o perspectivă istorică relațiile româno-chineze, alături de plus-valoarea adăugată de România relațiilor UE-China, precum și aspecte ale dialogului bilateral din domeniul securității, și altul axat pe provocările regionale și globale la adresa noului mediu de securitate.

E.S. domnul Ambasador Lazăr Comănescu a deschis sesiunea de dezbateri cu o retrospectivă a relației bilaterale profunde, de mare substanță, de prietenie și de conlucrare fructuoasă în diverse domenii, fie în zona economică și comercială, fie în domeniile politic, cultural și la nivelul schimburilor inter-umane. Acesta a evidențiat perspectivele de dezvoltare a relațiilor româno-chineze, prin respectarea ordinii bazate pe norme, dar și oportunitățile pe care le oferă calitatea României de stat membru al UE în dezvoltarea Parteneriatului Strategic existent între China și UE. În continuarea mesajului fostului demnitar român, Profesorul Feng Zhongping a realizat o expunere de prestanță academică despre necesitatea unei cooperări strânse între România, China și Uniunea Europeană deopotrivă, pentru a conlucra global și a răspunde provocărilor internaționale prin eforturi comune la pacea și prosperitatea mondială.

Discuțiile s-au desfășurat într-o atmosferă prietenească și caldă, o reconfirmare a puternicului atașament al ambelor părți față de această relație.

Dezbaterile academice din 16 octombrie au avut loc în eleganta sală de conferință sugestiv intitulată „Casa Păcii”. Locația aleasă nu a fost deloc întâmplătoare, aceasta aflându-se la câțiva pași de locul în care s-a înființat prima misiune diplomatică a României în China, care a devenit parte a istoriei bilaterale, fiind prima ambasadă în care un lider chinez, Prim-Ministrul Zhou Enlai, a pășit de două ori pentru a aduce respect și omagiu poporului român.

Simpozionul a adunat laolaltă foști oficiali, diplomați de carieră, experți în relații internaționale, oameni de știință și cercetători din ambele țări, toți dornici să ia parte la discuțiile deschise și sincere despre prietenia specială care a caracterizat și continuă să caracterizeze relațiile româno-chineze.

 

Mai multe fotografii în Galeria foto.

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

21.10.2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului.…

Wenzhou, gazdă pentru aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice

04.11.2019

Comunicat de presă În continuarea seriei de 7 evenimente lansată de misiunea de la Beijing pentru marcarea, timp de 7 săptămâni, a aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica …

Ziua Recoltei, sărbătorită simbolic la Beijing ca tradiție românească, parte a seriei de manifestări lansate pentru marcarea a 70 de ani de relații diplomatice

02.11.2019

Comunicat de presă La 2 noiembrie a.c., Ambasada României și-a deschis, din nou, larg porțile pentru a oferi oaspeților, deopotrivă localnici și străini, parte din bogățiile și culorile toamnei. Desfășurată sub semnul…