Actualitatea ambasadei

Primul Centru Cultural Sino-Român inaugurat la Beijing

Comunicat de presă

Duminică, 23 septembrie a.c., cu ocazia aniversării a 70 de ani de la constituirea relațiilor diplomatice chino-române și a 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, a fost inaugurat, la Beijing, primul Centru Cultural Sino-Român. Centrul a fost creat la inițiativa profesorilor universitari Li Li și Dong Yuan, românologi cu o experiență îndelungată în promovarea limbii și culturii române și relației bilaterale româno-chineze, și va funcționa în cadrul Universității de Filologie și Cultură din Beijing. Scopul acestuia este sprijinirea sistemului educațional din cadrul Universității, precum și schimburile în cadrul țărilor de pe Noul Drum al Mătăsii.

La ceremonia de inaugurare, alături de Excelența Sa, doamna ambasador Huo Yuzhen, fost ambasador al Chinei la București și Coordonator al formatului de Cooperare „17+1” și de ambasadorul  român, Excelența Sa B. Constantinescu, au luat parte profesori universitari, lideri ai Institutelor de Studii și Cercetare din cadrul academiilor sau universităților din Beijing, oameni de cultură din Beijing, jurnaliști români și chinezi, studenți români în China. Evenimentul a beneficiat și de prezența maestrului Ioan Nemțoi, prezent în China la invitația Ambasadei României, ca parte a unui proiect separat de marcare a 70 de ani de relații bilaterale.

Profesorul universitar Ding Chao, unul din inițiatorii Centrului, a menționat într-un discurs rostit atât în chineză, cât și într-o limbă română impecabilă, legătura sa specială cu România și importanța aniversării a 70 de ani de relații pentru popoarele celor două țări, perioadă marcată de o prietenie solidă și autentică.

În intervenția sa, ambasadorul român a transmis aprecierea pentru eforturile depuse de veteranii relației bilaterale, profesori, diplomați, oficiali care au făcut ca relația româno-chineză să fie considerată un model și un exemplu de bune practici de către alte state. Șeful de misiune și-a exprimat speranța că generațiile tinere vor depune aceleași eforturi precum predecesorii lor pentru a continua parcursul pozitiv al acestei relații.

Cu prilejul ceremoniei de lansare a Centrului Cultural Sino-Român, a avut loc și vernisarea expoziției cu lucrări de caligrafie ale maestrului chinez Pan Linggao, renumit om de cultură al Chinei.

Ceremonia de inaugurare a avut loc la Casa Memorială Guo Moruo, un spațiu de cultură chineză recunoscut și cu o încărcătură istorică deosebită în cadrul relațiilor româno-chineze, Guo Moruo fiind unul dintre veteranii relației. Contribuția acestuia la dezvoltarea relațiilor bilaterale a fost unanim recunoscută și înnobilată cu titlul de Membru de Onoare al Academiei Române.

 

Mai multe fotografii în Galeria foto.

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

21.10.2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului.…

CALL FOR TENDERS

11.12.2019

CALL FOR TENDERS To: Service Provider Companies, authorized to carry out their activity on the territory of the People’s Republic of China (PRC) Any information related to this tender can be obtained from the Embassy of…

CALL FOR TENDERS

09.12.2019

CALL FOR TENDERS To: Medical Insurance Companies, authorized to carry out their activity on the territory of the People’s Republic of China (PRC) Any information related to this tender can be obtained from the Embassy of Romania to …