Actualitatea ambasadei

Seară în familie alături de românologii din China, la Ambasada din Beijing

Beijing, 23 Septembrie 2019

Comunicat de presă

La data de 21 septembrie, Ambasada României a organizat o seară în familie la Beijing, alături de comunitatea de românologi și prietenii apropiați ai României din China, pentru a sărbători împreună aniversarea celor 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Acțiunea a marcat lansarea seriei de evenimente pe care Ambasada le va desfășura pe parcursul următoarelor 4 săptămâni pentru a aduce un tribut relației bilaterale care a ajuns la cea de-a 70-a aniversare. Evenimentul a avut loc la sediul misiunii din Beijing, ocazie cu care ambasadorul român le-a urat tuturor un călduros „bine ați venit acasă!”.

În cuvântul său de bun venit, ambasadorul român a subliniat importanța dimensiunii interumane în menținerea relațiilor speciale dintre cele două popoare prietene, care a fost flacăra ce a menținut această relație vie, în ciuda distanței geografice. Acesta le-a transmis invitaților, cu emoție, onoarea de a se afla printre adevărați prieteni, care și-au dedicat viața și cariera pentru a-și servi popoarele, contribuind, astfel, la apropierea autentică dintre cele două țări.

Evenimentul a fost onorat de prezența unui invitat de seamă, promotor al culturii și artei autentice românești, maestrul Ioan Nemțoi, care și-a câștigat renumele internațional de „Brâncuși al sticlei”. Maestrul se află în China pentru a lua parte la un proiect inițiat de Ambasada României pentru marcarea aniversării stabilirii relațiilor bilaterale, care presupune realizarea grafică, alături de un artist chinez, a unei opere reprezentative pentru relația bilaterală, operă care va fi transpusă pe o emisiune filatelică și poștală comemorativă.

La eveniment s-au alăturat cei care, de-a lungul acestor 70 de ani, au contribuit nemijlocit la menținerea vie a acestei relații speciale de prietenie, foști și actuali ambasadori, diplomați de rang înalt, oficialități ai instituțiilor centrale de partid și de stat și de la nivelul provinciilor, oameni de afaceri, jurnaliști de la secția română a Radio China Internațional precum și alți jurnaliști chinezi invitați să fie parte a acestei reuniuni aniversare de familie, organizată de Ambasada României la Beijing. Au mai participat veterani ai relației, profesori chinezi care au mentorat timp de decenii generații de excelenți vorbitori de limbă română, traducători consacrați din literatura română, tineri studenți, deopotrivă români și chinezi, care au demonstrat, încă o dată, că sunt gata să preia ștafeta și să servească relația pe mai departe. Acestora li s-au adăugat reprezentanți ai comunității românești din China.

Studenții chinezi ai noilor lectorate de limba română de la Xi’an și Tianjin, înființate cu sprijinul Ambasadei, și-au dorit să fie alături de marea familie de românologi. Unul din momentele emoționante ale serii a fost surpriza făcută de doi studenți ai secției din Xi’an, care au interpretat, într-o limbă română impecabilă, piesa tradițională „Ciobănaș cu trei sute de oi”.

Invitații au fost impresionați de pregătirile realizate special pentru ei și și-au exprimat bucuria față de organizarea acestei seri în familie și pentru oportunitatea de a fi împreună, menționând că un astfel de eveniment nu a mai fost organizat de cel puțin 40 de ani. Aceștia au apreciat bucatele preparate de către o echipă a Universității Transilvania din Brașov și au ascultat cu mare bucurie programul muzical oferit de doi artiști talentați ai aceleiași Universități.

La finalul evenimentului, în semn de recunoștință și apreciere, participanții au lansat 70 de lampioane, ca un legământ nescris al prieteniei ce va continua.

 

Mai multe fotografii în Galeria foto.

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…

Ceremonia de deschidere a Sucursalei Bank of China București

17.12.2019

În cadrul unei ceremonii organizate la 16 decembrie la Palatul Parlamentului, a avut loc lansarea oficială a Sucursalei Bank of China București, în prezența unei delegații oficiale chineze conduse de domnul Liu Liange,…