Actualitatea ambasadei

Predarea simbolică a mandatului local al Președinției României, la Beijing

Comunicat de presă

Luni, 8 iulie, Ambasada României la Beijing a marcat, printr-o recepție oficială și un concert de muzică clasică, încheierea primei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene și predarea simbolică a mandatului local de către șeful de misiune român către ambasadorul Finlandei. Evenimentul a fost înnobilat de prezența, ca oaspete de onoare al ambasadorului român, a E.S. Herman Van Rompuy, primul Președinte al Consiliului European de după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, aflat într-o scurtă vizită la Beijing.

În cuvântul său de bun venit, ambasadorul României, E.S. Basil Constantinescu, a subliniat importanța mandatului european pentru țara noastră și împlinirile notabile ale acestuia care reflectă angajamentul și susținerea României față de proiectul european. Ambasadorul român a reliefat, de asemenea, importanța Summit-ului de la Sibiu pentru viitorul Uniunii, al unității și coeziunii construcției europene. Acesta a prezentat principalele rezultate ale Președinției României și a evidențiat rezultatele obținute în relația UE-China: plasarea Chinei pe agenda Reuniunii în format Gymnich din luna februarie, reuniunea Consiliului Afacerilor Externe, din luna martie, la care a participat consilierul de stat, ministrul de externe chinez Wang Yi, urmată de o discuție despre relația UE-China pe agenda Consiliului European din luna martie, la câteva săptămâni după lansarea comunicării „UE-China – O viziune strategică” (eng. „EU-China – A strategic outlook”) a Comisiei Europene și urmată de conferința privind viitorul relațiilor UE-China, din luna iunie, de la București. Toate acestea au culminat, la Beijing, cu relansarea întâlnirii anuale dintre șefii de misiune ai Statelor Membre UE și ministrul de externe al Chinei, la care a luat parte consilierul de stat, ministrul de externe Wang Yi, întâlnire care a avut loc sub forma unui prânz de lucru găzduit de Ambasada României.  

Salutând rezultatele Președinției române și mulțumind ambasadorului român pentru excelenta coordonare și cooperare locală, șeful Delegației Uniunii Europene, E.S. ambasadorul Nicolas Chapuis, a remarcat că autoritățile chineze, la cel mai înalt nivel, au apreciat că prin intensitatea și complexitate, agenda bilaterală din primele șase luni ale acestui an în relația UE-China poate fi calificată drept ”anul UE-China”. 

În discursul său, E.S. Herman Van Rompuy, mulțumind șefului de misiune român pentru invitație,  a apreciat rezultatele deosebite înregistrate de Președinția română și a împărtășit audienței viziunea sa despre rolul și importanța Uniunii Europene ca actor global.

Alături de invitatul de onoare, ES Herman Van Rompuy, la evenimentul de predare a mandatului Președinției au luat parte oficiali ai ministerului de externe chinez, oficialități locale, ambasadori și diplomați acreditați la Beijing,  reprezentanți ai unor think-tankuri locale și jurnaliști din presa chineză.

Concertul de încheiere a fost susținut de Cvartetul Intermezzo al Universității Transilvania din Brașov, care a interpretat piese de muzică clasică din repertoriul european și național. Acesta a fost ultimul eveniment din seria „Tradiții ale României Europene”, lansată de misiunea de la Beijing pentru a marca primul mandat european al României. Cu această ocazie, cei patru artiști au oferit invitaților un moment muzical inedit, menit să scoată în evidență apartenența României la valorile europene, inclusiv din punct de vedere artistic, dar și unicitatea muzicii românești în dinamica muzicii europene. Îmbrăcați în costume populare în design contemporan, cei patru muzicieni brașoveni au adus spiritul și valorile românești în mijlocul publicului de la Beijing prin interpretări de excepție unor piese muzicale consacrate, precum „Rapsodia Română” a lui Ciprian Porumbescu sau „Hora Staccato” a lui Grigoraș Dinicu, alături de o serie de suite din Ardeal.

 

Mai multe fotografii în Galeria foto.

 

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…

Ceremonia de deschidere a Sucursalei Bank of China București

17.12.2019

În cadrul unei ceremonii organizate la 16 decembrie la Palatul Parlamentului, a avut loc lansarea oficială a Sucursalei Bank of China București, în prezența unei delegații oficiale chineze conduse de domnul Liu Liange,…