Actualitatea ambasadei

Marcarea finalului Președinției în capitala Mongolă

Comunicat de presă

La data de 5 iulie, Ambasada României în Republica Populară Chineză, acreditată și în Mongolia, a organizat, la Ulan Bator, o recepție oficială și un concert pentru marcarea finalului mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, o ocazie istorică de importanță deosebită pentru țara noastră. Acesta a fost primul eveniment de marcare a unei Președinții locale de către o ambasadă europeană nerezidentă în capitala mongolă și primul de la inaugurarea Delegației Uniunii Europene la Ulan Bator, în martie anul trecut. 

Recepția și concertul oferite de Ambasada României au reprezentat un prilej de a aduce laolaltă oficiali ai cabinetului de miniștri, alte oficialități locale, jurnaliști și oameni de afaceri locali, alături de vice-primarul Ulan Batorului, Președintele și vice-președintele Camerei de Comerț a Mongoliei, reprezentanți ai comunității române și ai vorbitorilor de limbă română, ambasadori acreditați la Ulan Bator, șeful Delegației Uniunii Europene și diplomați rezidenți în capitala Mongoliei. În discursul său de bun-venit, șeful de misiune român, E.S. Basil Constantinescu, a subliniat importanța mandatului european pentru România și a evidențiat acțiunile de succes ale primei Președinții românești la Consiliul Uniunii Europene, precum și importanța Summit-ului de la Sibiu pentru viitorul Uniunii.

Ambasadorul român a evidențiat onoarea de a putea marca la Ulan Bator primul mandat european al României, mai ales în contextul în care anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Uniunea Europeană și Mongolia. Acest moment a avut menirea de a pregăti marcarea, anul viitor, a 70 de ani de relații diplomatice între România și Mongolia, perioadă caracterizată de o strânsă și autentică prietenie care trebuie prețuită inclusiv prin relansarea pe baze solide a cooperării economice, comerciale și academice.

Cvartetul Intermezzo al Universității Transilvania din Brașov, invitat de onoare al Ambasadei României pentru marcarea oficială a încheierii Președinției române, a încântat oficialitățile și publicul prezent cu un program de muzică clasică din repertoriul european și din cel românesc. Piese precum „Balada” lui Ciprian Porumbescu sau „Hora Staccato”, a lui Grigoraș Dinicu, precum și o serie de suite din Ardeal au răsunat în capitala mongolă, care a fost gazda unei adevărate demonstrații de talent autentic românesc, completat de atașamentul artiștilor față de valorile naționale și europene.

Concertul și recepția din Ulan Bator au completat seria de evenimente „Tradiții ale României europene”, lansată de Ambasada României în Republica Populară Chineză și în Mongolia pentru a marca prima Președinție a țării noastre la Consiliul Uniunii Europene.

 

Mai multe fotografii în Galeria foto.

 

Înscrieri online pentru votul la alegerile prezidențiale

31.07.2019

Autoritatea Electorală Permanentă informează că, începând de duminică, 28 iulie 2019, alegătorii români din străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an se pot înregistra on-line pe portalul…

Invitație MRP la Forumul Românilor de Pretutindeni, în România

24.07.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara granițelor și ai reprezentanților mass-media de expresie românească, de a participa la Forumul Românilor de …

Predarea simbolică a mandatului local al Președinției României, la Beijing

09.07.2019

Comunicat de presă Luni, 8 iulie, Ambasada României la Beijing a marcat, printr-o recepție oficială și un concert de muzică clasică, încheierea primei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene și predarea…