Actualitatea ambasadei

Marcarea finalului Președinției în capitala Mongolă

Comunicat de presă

La data de 5 iulie, Ambasada României în Republica Populară Chineză, acreditată și în Mongolia, a organizat, la Ulan Bator, o recepție oficială și un concert pentru marcarea finalului mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, o ocazie istorică de importanță deosebită pentru țara noastră. Acesta a fost primul eveniment de marcare a unei Președinții locale de către o ambasadă europeană nerezidentă în capitala mongolă și primul de la inaugurarea Delegației Uniunii Europene la Ulan Bator, în martie anul trecut. 

Recepția și concertul oferite de Ambasada României au reprezentat un prilej de a aduce laolaltă oficiali ai cabinetului de miniștri, alte oficialități locale, jurnaliști și oameni de afaceri locali, alături de vice-primarul Ulan Batorului, Președintele și vice-președintele Camerei de Comerț a Mongoliei, reprezentanți ai comunității române și ai vorbitorilor de limbă română, ambasadori acreditați la Ulan Bator, șeful Delegației Uniunii Europene și diplomați rezidenți în capitala Mongoliei. În discursul său de bun-venit, șeful de misiune român, E.S. Basil Constantinescu, a subliniat importanța mandatului european pentru România și a evidențiat acțiunile de succes ale primei Președinții românești la Consiliul Uniunii Europene, precum și importanța Summit-ului de la Sibiu pentru viitorul Uniunii.

Ambasadorul român a evidențiat onoarea de a putea marca la Ulan Bator primul mandat european al României, mai ales în contextul în care anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Uniunea Europeană și Mongolia. Acest moment a avut menirea de a pregăti marcarea, anul viitor, a 70 de ani de relații diplomatice între România și Mongolia, perioadă caracterizată de o strânsă și autentică prietenie care trebuie prețuită inclusiv prin relansarea pe baze solide a cooperării economice, comerciale și academice.

Cvartetul Intermezzo al Universității Transilvania din Brașov, invitat de onoare al Ambasadei României pentru marcarea oficială a încheierii Președinției române, a încântat oficialitățile și publicul prezent cu un program de muzică clasică din repertoriul european și din cel românesc. Piese precum „Balada” lui Ciprian Porumbescu sau „Hora Staccato”, a lui Grigoraș Dinicu, precum și o serie de suite din Ardeal au răsunat în capitala mongolă, care a fost gazda unei adevărate demonstrații de talent autentic românesc, completat de atașamentul artiștilor față de valorile naționale și europene.

Concertul și recepția din Ulan Bator au completat seria de evenimente „Tradiții ale României europene”, lansată de Ambasada României în Republica Populară Chineză și în Mongolia pentru a marca prima Președinție a țării noastre la Consiliul Uniunii Europene.

 

Mai multe fotografii în Galeria foto.

 

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…

Ceremonia de deschidere a Sucursalei Bank of China București

17.12.2019

În cadrul unei ceremonii organizate la 16 decembrie la Palatul Parlamentului, a avut loc lansarea oficială a Sucursalei Bank of China București, în prezența unei delegații oficiale chineze conduse de domnul Liu Liange,…