Actualitatea ambasadei

Conferința internațională ”The future of EU-China relations: looking beyond the horizon”

Comunicat de presă

Ministerul Afacerilor Externe a organizat, la 11 iunie 2019, în parteneriat cu Academia Română (Institutul pentru Economie Mondială și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale), conferința internațională ”The future of EU-China relations: looking beyond the horizon”, dedicată relațiilor de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză.

Desfășurată în cadrul agendei Președinției României la Consiliul UE, Conferința a reunit la București, în Aula Magna a Academiei Române, directori generali și directori din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe din statele membre UE și R.P. Chineză, Serviciul European de Acțiune Externă, Comisia Europeană și Secretariatul Consiliului UE, alături de reprezentanți ai unor instituții academice de prestigiu din state membre UE și R.P. Chineză. 

Sesiunea plenară a Conferinței a fost prezidată de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, directorul general adjunct al Departamentului pentru Afaceri Europene din Ministerul Afacerilor Externe al R.P. Chineză, Yang Xiaoguang, și director în cadrul Secretariatului general al Consiliului UE, Zoltan Martinusz.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe a reconfirmat rolul jucat de România în promovarea ideilor și inițiativelor de consolidare a dialogului dintre Europa și R.P. Chineză în domenii cheie precum politica externă, conectivitate și contactele inter-umane și a subliniat importanța procesului de reflecție propus de Președinția Română a Consiliului UE pentru înțelegerea și aprofundarea dosarelor de interes reciproc. 

Structurate în cadrul a trei sesiuni distincte, dezbaterile moderate de reprezentanții MAE român, China Foreign Affairs University și Serviciului European de Acțiune Externă au pus accentul pe viitorul parteneriatului strategic UE-China, inițiativele și strategiile de conectivitate, respectiv cooperarea dintre UE și R.P. Chineză în format multilateral, reflectând Concluziile Consiliului UE privind Strategia UE în relațiile cu R.P. Chineză, Strategia Europa-Asia privind Conectivitatea, Comunicarea Comună privind Abordarea Strategică a Relațiilor UE-China și Declarația Comună a Summit-ului UE-China (2019).

Înscrieri online pentru votul la alegerile prezidențiale

31.07.2019

Autoritatea Electorală Permanentă informează că, începând de duminică, 28 iulie 2019, alegătorii români din străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an se pot înregistra on-line pe portalul…

Invitație MRP la Forumul Românilor de Pretutindeni, în România

24.07.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara granițelor și ai reprezentanților mass-media de expresie românească, de a participa la Forumul Românilor de …

Predarea simbolică a mandatului local al Președinției României, la Beijing

09.07.2019

Comunicat de presă Luni, 8 iulie, Ambasada României la Beijing a marcat, printr-o recepție oficială și un concert de muzică clasică, încheierea primei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene și predarea…