Actualitatea ambasadei

Valorile Europene sărbătorite în capitala Mongoliei

Comunicat de presă

În perioada 26-31 mai, Ulan Bator a fost gazda întâlnirii anuale a șefilor de misiune UE acreditați în Mongolia, ocazie cu care a fost marcată Ziua Europei și aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Uniunea Europeană și Mongolia.

Ambasada României a participat la acțiunile organizate în capitala mongolă în dublă calitate, de stat membru și de Președinție în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene. Agenda a inclus o primire la Președintele Mongoliei, E.S Khaltmaagiin Battulga, întâlniri de lucru și convorbiri cu membri ai cabinetului de miniștri, ai Parlamentului și ai opoziției parlamentare, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai unor organizații internaționale care își desfășoară activitatea în Mongolia și ai societății civile. Pe lângă întâlnirile oficiale, parte a agendei reuniunii anuale, ambasadorul român a avut o serie de întâlniri bilaterale cu membri ai Cabinetului mongol, alți oficiali guvernamentali și reprezentanți ai mediului academic. Totodată, Ambasada a luat parte la acțiunile culturale organizate de către Delegația Uniunii Europene pentru marcarea celor două momente aniversare și a organizat, separat, două alte evenimente, în calitate de Președinție locală a Consiliului.

 

Aspecte de actualitate în relația UE-Mongolia

Pe tot parcursul săptămânii 27-31 mai, ambasadorii statelor membre UE acreditați în Mongolia au participat la reuniunea anuală a șefilor de misiune și au avut întâlniri cu oficialitățile din Ulan Bator, ocazie cu care au putut să înțeleagă mai bine evoluțiile recente din Mongolia, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere economic și investițional precum și prioritățile de pe agenda UE-Mongolia și oportunități de cooperare în plan bilateral.

Aceștia au avut o întâlnire cu Președintele mongol, Khaltmaagiin Battulga, precum și alte întâlniri cu miniștri responsabili de portofoliile Justiției, Agriculturii, al Mediului și Turismului, Energiei, Transporturilor și Finanțelor. Întâlnirile cu societatea civilă și reprezentanții mediului academic și de afaceri au reprezentat un prilej pentru discuții libere, într-un cadru prietenos, din care șefii de misiune europeni au avut ocazia să observe impactul pe care ultimele evoluții îl au asupra acestora.

Cei 28 de ambasadori, împreună cu șeful Delegației Uniunii Europene, au avut ocazia să viziteze mina Oyu Tolgoi, una din investițiile majore din Mongolia care s-au aflat deseori în centrul atenției publice. Aceștia au avut o întâlnire cu conducerea minei și au luat contact cu angajații acesteia, atât cetățeni mongoli, cât și ai altor state, inclusiv din Europa. De asemenea, șefii de misiune au purtat discuții cu Președintele Camerei Naționale de Comerț și Industrie.

Separat, ambasadorul României, E.S. Basil Constantinescu a avut o serie de întâlniri separate cu ministrul mediului și turismului, al agriculturii, cu șeful Autorității Naționale de Urgențe Civile, cu primarul Ulan Bator și cu conducerea ministerelor educației și energiei.

 

Ziua Europei și Concert de Gală, oferite de către Delegația Uniunii Europene

În calitate de stat membru, Ambasada României a participat, la 26 mai, a.c., alături de celelalte țări ale Uniunii Europene, la Ziua Europei, eveniment care a avut loc în piața Sukhbaatar, din centrul capitalei Mongoliei. Standul României a fost decorat în stil tradițional și a oferit vizitatorilor ocazia să cunoască portul popular românesc, mâncarea tradițional românească și ceramica unică de Horezu. Ministrul adjunct de externe al Mongoliei și primarul Ulan Bator-ului au vizitat standurile tuturor statelor membre, alături de șeful Delegației Uniunii Europene și de ambasadorul român, în calitate de Președinție în exercițiu.

Echipa Universității Transilvania din Brașov a adăugat standului o doză de modernism, printr-o aplicație de realitate virtuală de tir cu arcul, și a prezentat publicului frumusețea peisajelor românești, prin expoziția de fotografie „Lumina României”. Studenți ai Facultății de Muzică ai aceleiași universități au asigurat programul artistic al zilei, făcând piața Sukhbaatar să vibreze pe acorduri românești.

Delegația Uniunii Europene la Ulan Bator a organizat, la 29 mai, o Recepție oficială pentru marcarea a 30 de ani de relații între Uniunea Europeană și Mongolia. În concertul de deschidere, susținut de opera de stat a Mongoliei, au fost interpretate piese clasice din repertoriul european, inclusiv românesc.

 

Tradiții ale României Europene, în capitala mongolă

Primul eveniment organizat de Ambasada României, la 27 mai, a fost dedicat întâlnirii cu absolvenți mongoli ai universităților românești precum și cu reprezentanți ai diaspora care își desfășoară activitatea la Ulan Bator. Revederea, devenită deja tradiție, a fost una plină de emoție pentru ambele părți, și a reprezentat pentru aceștia o ocazie de a depăna și rememora amintiri din anii lor de studenție în România. Într-o limbă română încă impecabilă, aceștia au împărtășit poveștile anilor petrecuți în universitățile românești, ani care, spun ei, le-au marcat existența și au făcut ca România să fie veșnic a doua casă pe care o poartă în suflete. De altfel, atașamentul pentru valorile și tradițiile românești a fost evident prin impresionanta paletă de cântece populare pe care aceștia le-au interpretat în acompaniamentul celor 5 studenți ai Facultății de Muzică a Universității Transilvania Brașov, veniți să sprijine Ambasada la această serie de manifestări. Reuniunea a constat și un bun prilej de reînnoire a tradiției lansată de șeful de misiune român  de a adăuga burselor guvernamentale un număr de burse de excelență oferite de către Universitatea Transilvania Brașov, căreia i s-a adăugat de anul acesta și universitatea Lucian Blaga din Sibiu, pentru tineri mongoli, cu precădere copii sau nepoți ai celor care au studiat în România.

 

Serată muzicală românească în iurte mongole

Organizată într-o locație încărcată de istorie și simbolism, dar mai degrabă atipică pentru astfel de manifestări, serata muzicală românească găzduită de șeful de misiune român la 28 mai a fost percepută de ambasadorii europeni și de oficialitățile locale prezente ca fiind o seară unică în peisajul cultural și diplomatic al capitalei Mongoliei. Evenimentul s-a desfășurat în două iurte tradiționale situate în centrul capitalei, menite să marcheze memoria primului ministru de externe mongol de după obținerea independenței Mongoliei, în 1911. 

Acordurile muzicale generate de măiestria tinerilor artiști români și locația specială au creat impresia și vibrațiile pe care le generează un concert într-o catedrală. Seara a fost completată de o recepție organizată în cea de-a doua iurtă, cu preparate și vinuri românești apreciate de toți oaspeții prezenți, care a întregit magia unei seri speciale care va rămâne în memoria celor prezenți și a comunității diplomatice din Ulan Bator și Beijing. 

Cele două evenimente, plasate sub seria „Tradiții ale României Europene” lansată de Ambasadă pentru marcarea Președinției Consiliului, au întregit contribuția țării noastre la marcarea celor 30 de ani de relații dintre UE și Mongolia și au reprezentat o poartă pentru organizarea, anul viitor, a unei serii de evenimente care să aniverseze cei 70 de ani de relații româno-mongole. Momentele artistice pentru evenimentele la care Ambasada a luat parte au fost asigurate cu sprijinul Universității Transilvania din Brașov și al Facultății de Muzică din cadrul acesteia.

 

Mai multe fotografii în Galeria foto.

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…

Ceremonia de deschidere a Sucursalei Bank of China București

17.12.2019

În cadrul unei ceremonii organizate la 16 decembrie la Palatul Parlamentului, a avut loc lansarea oficială a Sucursalei Bank of China București, în prezența unei delegații oficiale chineze conduse de domnul Liu Liange,…