Actualitatea ambasadei

“The Queen of Ireland” la Ambasada României

Comunicat de presă

La data de 23 mai, Ambasada României a organizat în parteneriat cu Ambasada Irlandei la Beijing, ecranizarea în premieră în China, a filmului documentar irlandez „The Queen of Ireland”. Inițiativa a făcut parte din seria de evenimente anuale organizate de către Statele Membre ale Uniunii Europene în preajma Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și a Bifobiei și face parte din seria de acțiuni organizate de către Ambasada României în calitate de Președinție locală rotativă a UE. Evenimentul a beneficiat de prezența eroului și actorului principal al documentarului, activistul pentru drepturile omului Rory O’Neill, oaspete de onoare al ambasadorului Irlandei la Beijing, E.S. Eoin O’Leary și al ambasadorului României, E.S. Basil Constantinescu.

În mesajul său de bun venit, ambasadorul român, în calitate de co-organizator, a subliniat importanța marcării Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și a Bifobiei și a exprimat susținerea față valorile pe care aceasta este întemeiată – libertate, egalitate, demnitate și respect. Acesta a evidențiat faptul că, în calitate de Președinție locală a Consiliului Uniunii Europene, susținerea, apărarea și securizarea acestor valori este o datorie de onoare, mai ales în contextul „Listei de acțiuni pentru avansarea egalității LGBTI” lansată de Comisia Europeană și care include politici în domenii diferite, de la non-discriminare, la educație, sănătate, combaterea discursului urii, a defăimării, a torturii și a crimelor împotriva acestei minorități. Ambasadorul Irlandei a subliniat în mesajul său introductiv importanța istorică a referendumului și a rezultatului  pentru țara sa, pentru cetățenii irlandezi și pentru întreaga Europa, reflectând etapele parcurse de la conservatorismul extrem al anilor ʼ90 la modelul de toleranță din prezent cu impact direct asupra progresului și beneficiilor societății.

Filmul documentar, lansat în 2015, prezintă parcursul lui Rory O’Neill, cunoscut și ca Panti Bliss, devenit un simbol al luptei împotriva intoleranței și homofobiei, cel care a reușit să genereze organizarea unui referendum istoric în Irlanda, în urma căruia această țară a decis legalizarea căsătoriei între persoane de același gen. Invitații prezenți la eveniment, public chinez și internațional, ziariști și diplomați acreditați la Beijing, au fost impresionați de povestea filmului și de lupta lui Rory de a schimba mentalități, clișee și preconcepții în numele drepturilor unei minorități. Pe întregul parcurs al vizionării filmului, spectatorii au vibrat alături de personaj și de povestea acestuia parcurgând împreună o călătorie a emoțiilor diverse: de la bucurie, la frustrare și revoltă, de la neputință și izolare, la speranță.

Filmul documentar și interacțiunea cu publicul care a urmat derulării acestuia au reprezentat o pledoarie nu doar pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului și ale minorităților, ci și o pledoarie pentru libertate, demnitate, egalitate și respect, care stau, de altfel, la baza oricărei societăți sănătoase și reprezintă pilonii de bază ai setului de principii pe care sunt clădite valorile europene. Ecranizarea s-a finalizat cu o sesiune deschisă de întrebări, la care Rory, în calitate de erou și actor principal al documentarului, a răspuns într-o atmosferă caldă și prietenoasă.

Rory O’Neill a transmis audienței un mesaj de o putere deosebită: „Noua generație de tineri educați, talentați și creativi nu doresc să trăiască într-o societate închisă, obtuză, așa că trebuie să le creăm o societate deschisă și tolerantă. Respectul unei societăți pentru minorități nu este un beneficiu doar pentru acea comunitate, ci pentru întreaga societate, iar această deschidere ne certifică umanitatea".

Pentru marcarea Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și a Bifobiei din acest an, statele membre ale Uniunii Europene acreditate la Beijing au realizat o serie de evenimente, printre care se numără arborarea drapelului-curcubeu (simbolul minorității LGBTI) la sediile acestora, ecranizări de filme-documentare, întâlniri cu membrii comunității LGBTI din China etc.

Mai multe fotografii în Galeria foto.

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…

Ceremonia de deschidere a Sucursalei Bank of China București

17.12.2019

În cadrul unei ceremonii organizate la 16 decembrie la Palatul Parlamentului, a avut loc lansarea oficială a Sucursalei Bank of China București, în prezența unei delegații oficiale chineze conduse de domnul Liu Liange,…