Actualitatea ambasadei

“The Queen of Ireland” la Ambasada României

Comunicat de presă

La data de 23 mai, Ambasada României a organizat în parteneriat cu Ambasada Irlandei la Beijing, ecranizarea în premieră în China, a filmului documentar irlandez „The Queen of Ireland”. Inițiativa a făcut parte din seria de evenimente anuale organizate de către Statele Membre ale Uniunii Europene în preajma Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și a Bifobiei și face parte din seria de acțiuni organizate de către Ambasada României în calitate de Președinție locală rotativă a UE. Evenimentul a beneficiat de prezența eroului și actorului principal al documentarului, activistul pentru drepturile omului Rory O’Neill, oaspete de onoare al ambasadorului Irlandei la Beijing, E.S. Eoin O’Leary și al ambasadorului României, E.S. Basil Constantinescu.

În mesajul său de bun venit, ambasadorul român, în calitate de co-organizator, a subliniat importanța marcării Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și a Bifobiei și a exprimat susținerea față valorile pe care aceasta este întemeiată – libertate, egalitate, demnitate și respect. Acesta a evidențiat faptul că, în calitate de Președinție locală a Consiliului Uniunii Europene, susținerea, apărarea și securizarea acestor valori este o datorie de onoare, mai ales în contextul „Listei de acțiuni pentru avansarea egalității LGBTI” lansată de Comisia Europeană și care include politici în domenii diferite, de la non-discriminare, la educație, sănătate, combaterea discursului urii, a defăimării, a torturii și a crimelor împotriva acestei minorități. Ambasadorul Irlandei a subliniat în mesajul său introductiv importanța istorică a referendumului și a rezultatului  pentru țara sa, pentru cetățenii irlandezi și pentru întreaga Europa, reflectând etapele parcurse de la conservatorismul extrem al anilor ʼ90 la modelul de toleranță din prezent cu impact direct asupra progresului și beneficiilor societății.

Filmul documentar, lansat în 2015, prezintă parcursul lui Rory O’Neill, cunoscut și ca Panti Bliss, devenit un simbol al luptei împotriva intoleranței și homofobiei, cel care a reușit să genereze organizarea unui referendum istoric în Irlanda, în urma căruia această țară a decis legalizarea căsătoriei între persoane de același gen. Invitații prezenți la eveniment, public chinez și internațional, ziariști și diplomați acreditați la Beijing, au fost impresionați de povestea filmului și de lupta lui Rory de a schimba mentalități, clișee și preconcepții în numele drepturilor unei minorități. Pe întregul parcurs al vizionării filmului, spectatorii au vibrat alături de personaj și de povestea acestuia parcurgând împreună o călătorie a emoțiilor diverse: de la bucurie, la frustrare și revoltă, de la neputință și izolare, la speranță.

Filmul documentar și interacțiunea cu publicul care a urmat derulării acestuia au reprezentat o pledoarie nu doar pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului și ale minorităților, ci și o pledoarie pentru libertate, demnitate, egalitate și respect, care stau, de altfel, la baza oricărei societăți sănătoase și reprezintă pilonii de bază ai setului de principii pe care sunt clădite valorile europene. Ecranizarea s-a finalizat cu o sesiune deschisă de întrebări, la care Rory, în calitate de erou și actor principal al documentarului, a răspuns într-o atmosferă caldă și prietenoasă.

Rory O’Neill a transmis audienței un mesaj de o putere deosebită: „Noua generație de tineri educați, talentați și creativi nu doresc să trăiască într-o societate închisă, obtuză, așa că trebuie să le creăm o societate deschisă și tolerantă. Respectul unei societăți pentru minorități nu este un beneficiu doar pentru acea comunitate, ci pentru întreaga societate, iar această deschidere ne certifică umanitatea".

Pentru marcarea Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și a Bifobiei din acest an, statele membre ale Uniunii Europene acreditate la Beijing au realizat o serie de evenimente, printre care se numără arborarea drapelului-curcubeu (simbolul minorității LGBTI) la sediile acestora, ecranizări de filme-documentare, întâlniri cu membrii comunității LGBTI din China etc.

Mai multe fotografii în Galeria foto.

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

21.10.2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului.…

70 de ani de prietenie româno-chineză, pe scena Universității de Petrol din Qingdao

19.10.2019

Comunicat de presă Seria de evenimente lansată de Ambasada României la Beijing pe parcursul a șapte săptămâni pentru marcarea aniversării de 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica…

România-China: 70 de ani – Concert de Gală la ceas aniversar

17.10.2019

Comunicat de presă Capitala Chinei a fost martorul aniversării speciale a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză. În continuarea seriei de evenimente organizate pe…