Actualitatea ambasadei

Vizita la Ambasada României a Consilierului de Stat, Ministrul Afacerilor Externe al R.P. Chineze, E.S. Wang Yi

Comunicat de presă           

Vineri, 17 mai 2019, consilierul de stat și ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a dat curs invitației de a efectua o vizită la Ambasada României. Cu acest prilej, înaltul oaspete a avut o întâlnire bilaterală restrânsă cu ambasadorul român și a participat la dejunul găzduit de acesta în calitate de Președinție locală a Consiliului Uniunii Europene împreună cu șeful Delegației Uniunii Europene, la care au participat toți șefii de misiune europeni acreditați la Beijing.  Consilierul de Stat Wang Yi a fost însoțit de vice-ministrul de externe Qin Gang și de alți oficiali de rang înalt din Ministerul de Externe al Chinei.

În cadrul convorbirii restrânse dintre cei doi diplomați au fost abordate aspecte ale colaborării bilaterale și elemente de agendă din perspectiva imediat următoare, inclusiv în contextul marcării, în acest an, a 70 de ani de la constituirea Chinei moderne, a 70 de ani de relație bilaterală România-China și a 15 ani de la lansarea Declaraţiei Comune privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie şi Cooperare. Salutând prezența înaltului demnitar chinez la sediul Ambasadei României, ambasadorul Basil Constantinescu a apreciat că aceasta reprezintă un eveniment de o însemnătate deosebită care se înscrie și va rămâne marcat în seria tradiției începute în august 1968, odată cu vizita istorică a Premierului Zhou Enlai la Ambasada României, prima efectuată de acesta la sediul unei misiuni străine.

Consilierul de stat/ministrul de externe Wang Yi a subliniat importanța acestei vizite la Ambasada României și a evidențiat relația specială de prietenie, sprijin și respect reciproc pe care România și China au clădit-o de-a lungul timpului. În context, a adus aprecieri pentru activitatea deosebit de intensă și pentru contribuția României în perioada mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene la consolidarea și aprofundarea relațiilor sino-europene.

Cu ocazia dejunului de lucru, șefii de misiune ai celor 28 de state UE și șeful Delegației UE Beijing au avut un schimb de opinii deschis, într-o atmosferă caldă și prietenească, cu ministrul de externe chinez, abordând chestiuni de pe agenda bilaterală a relațiilor UE-China, precum și alte priorități sau aspecte de interes comun de pe agenda globală.

Prezența oficialului chinez la sediul Ambasadei României reprezintă un moment important, care arată recunoașterea părții chineze față de importanța pe care Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a acordat-o relației cu China, prin plasarea relațiilor UE-China pe agenda de priorități a politicii externe comunitare pe perioada mandatului. Aceasta a fost lansată cu ocazia Reuniunii informale în format Gymnich a miniștrilor de externe ai statelor membre UE (31 ianuarie-1 februarie 2019). A continuat cu reuniunea Consiliului Afaceri Externe (Foreign Affairs Council) din luna martie, care a prilejuit miniștrilor de externe europeni un schimb de opinii cu privire la relațiile UE-China, onorată, pentru prima dată, de prezența la discuții a consilierului de stat/ministrul de externe chinez Wang Yi. A urmat comunicarea Comisiei Europene – „UE-China – O viziune strategică” (eng. „EU-China – A strategic outlook”), această suită fiind întregită de discuția referitoare la relațiile EU-China de pe agenda Consiliului European din luna martie, prima de acest fel din ultimele decade la nivelul Consiliului European, care a pregătit și a contribuit la rezultatele de succes ale Summit-ului UE-China, desfășurat la Bruxelles, la începutul lunii aprilie.

În planul relației bilaterale, prezența înaltului demnitar chinez la sediul Ambasadei României la Beijing are o însemnătate aparte în contextul marcării, în acest an, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și China, dar și pentru că vizitele ministrului Wang Yi la ambasadele rezidente în Beijing reprezintă o raritate motivată de agendă și de portofoliul de responsabilități. Ultima întâlnire de lucru cu șefii de misiune ai UE a avut loc în urmă cu doi ani, evenimentul găzduit de Ambasada României contribuind prin atmosferă, deschidere și substanță la o mai bună înțelegere a priorităților de pe agenda bilaterală și globală, cu speranța reînnodării și continuității acestui exercițiu.

Evenimentul a fost difuzat la buletinele de știri ale televiziunii naționale de stat, preluat și mediatizat și de alte canale media.

Mai multe fotografii în Galeria foto.

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

21.10.2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului.…

Wenzhou, gazdă pentru aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice

04.11.2019

Comunicat de presă În continuarea seriei de 7 evenimente lansată de misiunea de la Beijing pentru marcarea, timp de 7 săptămâni, a aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica …

Ziua Recoltei, sărbătorită simbolic la Beijing ca tradiție românească, parte a seriei de manifestări lansate pentru marcarea a 70 de ani de relații diplomatice

02.11.2019

Comunicat de presă La 2 noiembrie a.c., Ambasada României și-a deschis, din nou, larg porțile pentru a oferi oaspeților, deopotrivă localnici și străini, parte din bogățiile și culorile toamnei. Desfășurată sub semnul…