Actualitatea ambasadei

Aniversarea valurilor V și VI de extindere a NATO, la Ambasada României

Comunicat de presă

Ambasada României la Beijing a găzduit, la data de 2 aprilie a.c., o ceremonie pentru marcarea aniversării a 15 ani de la aderarea la NATO a statelor din cel de-al V-lea val de extindere: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia. Celor șapte state li s-au alăturat Albania și Croația, care aniversează 10 ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Ceremonia a marcat, totodată, aniversarea, la Beijing, a 70 de ani de la înființarea NATO.

Cele nouă state, care reprezintă valurile V și VI de extindere a NATO, și-au dat mâna pentru a marca, la Ambasada României din Beijing, un moment istoric pentru Alianță. Acestora li s-au alăturat ambasadori, atașați ai apărării și diplomați din cadrul statelor partenere, reîntregind familia NATO într-un moment cu o valoare simbolică deosebită pentru Aliați.

Organizat cu două zile înainte de împlinirea a 70 de ani de la înființarea NATO, la 4 aprilie 1949, evenimentul a reprezentat o ocazie pentru statele prezente la ceremonie să-și reafirme crezul și susținerea față de principiile fondatoare ale Alianței Nord-Atlantice, la care au aderat și care au fost promovate și apărate din 1949 și până în prezent. Înființată ca o organizație politică, NATO s-a constituit din state independente al căror obiectiv comun a fost garantarea libertății și securității membrilor Alianței prin mijloace politice și militare și prin dezvoltarea unui concept de apărare colectivă. Apărarea democrației, a statului de drept, apărarea drepturilor cetățenilor și asigurarea păcii globale sunt doar câteva dintre principiile și valorile fundamentale care îi îndrumă și astăzi pe Aliați în eforturile lor. NATO promovează valorile democratice și oferă membrilor săi un cadru de consultare și cooperare în probleme de apărare și de securitate, contribuie la consolidarea încrederii și, pe termen lung, la prevenirea conflictelor. Alianța rămâne fidelă principiului de rezolvare de cale pașnică a disputelor.

Misiunile pentru securizarea valorilor celei mai puternice alianțe politico-militare din lume s-au concretizat în numeroase dosare de acțiune. Cele nouă state din cel de-al V-lea și al VI-lea val de expansiune au asigurat efective militare constante și consistente, atât pentru asistență, cât și pentru operațiuni, în Afghanistan, Kosovo și Irak. Pentru România, aceste eforturi se traduc prin participarea, în prezent, a 887 de militari români în cadrul misiunilor NATO.

Desemnat de ceilalți 8 ambasadori să ia cuvântul, ambasadorul României, E.S. Basil Constantinescu, a transmis, din partea tuturor celor 9 state, un mesaj de unitate: „Cu ani în urmă nu doar am devenit membri ai unei organizații internaționale puternice, ci, mai degrabă, ne-am reîntors ”acasă”, în mijlocul unei familii de care aparținem istoric. Am revenit după aproape cinci decenii petrecute în negura totalitarismului și a dictaturii impuse arbitrar popoarelor noastre, ca să îmbrățișăm, din nou, ceva ce este parte integrantă a ADN-ului nostru: un set de valori și principii fundamentale pe care ne-am angajat să le onorăm și le conservăm în beneficiul tuturor membrilor pentru a asigura pacea, securitatea și prosperitatea globală. Familia NATO este mai mult decât o Alianță – este o întruchipare a unor valori și viziuni comune pentru viitorul lumii, unde democrația, statul de drept și respectul pentru libertățile fundamentale joacă un rol central. (...) Încă de la înființarea NATO, în urmă cu 70 de ani, lumea a trecut prin schimbări fără precedent. Războaiele și bătăliile de astăzi sunt purtate și prin intelligence și tehnologie și sunt tot mai mult legate de cyber-world, care transcende orice frontieră și transformă fiecare cetățean într-o posibilă țintă. De aceea, trebuie să fim mai uniți ca niciodată pentru a asigura și proteja drepturile cetățenilor noștri”. Discursul ambasadorului român s-a încheiat cu urarea transmisă tuturor partenerilor NATO de a păstra „animus in consulendo liber” (n.r.: motto-ul NATO).

Ceremonia de la Beijing a fost găzduită de Ambasada României în colaborare cu Biroul Atașatului Apărării și organizată prin eforturile comune ale celorlalte 8 state partenere.

La data de 2 aprilie 2004, cu exact 15 ani în urmă, a avut loc Ceremonia Oficială de ridicare a steagurilor celor șapte state, la Cartierul General NATO de la Bruxelles. Astfel, prin această ceremonie simbolică, aderarea Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei și Sloveniei a devenit oficială, devenind aliați cu drepturi depline ai NATO, după ce la data de 29 martie au fost depuse Instrumentele de Aderare, la Washington.

Tot la data de 2 aprilie, cu 11 ani în urmă, în cadrul primului Summit NATO organizat de România, la București, Albania și Croația au fost invitate să facă parte din Alianță. Aderarea celor două state s-a finalizat un an mai târziu, iar acestea au depus Instrumentele de Aderare la data de 1 aprilie. Steagurile celor două state au completat tabloul de 28 de state aliate la data de 7 aprilie. În 2007, Muntenegru a finalizat negocierile pentru aderare, iar în prezent Alianța numără 29 de membri cu drepturi depline.

Mai multe fotografii în Galeria foto.

 

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

21.10.2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului.…

Wenzhou, gazdă pentru aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice

04.11.2019

Comunicat de presă În continuarea seriei de 7 evenimente lansată de misiunea de la Beijing pentru marcarea, timp de 7 săptămâni, a aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica …

Ziua Recoltei, sărbătorită simbolic la Beijing ca tradiție românească, parte a seriei de manifestări lansate pentru marcarea a 70 de ani de relații diplomatice

02.11.2019

Comunicat de presă La 2 noiembrie a.c., Ambasada României și-a deschis, din nou, larg porțile pentru a oferi oaspeților, deopotrivă localnici și străini, parte din bogățiile și culorile toamnei. Desfășurată sub semnul…