Actualitatea ambasadei

Ambasadorul român la Beijing a primit premiul ”News Person of the Year”

 

Home and Abroad News Press, compania media din subordinea Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, și-a sărbătorit în data de 17 martie cea de-a XVIII-a aniversare. Cu această ocazie, Home and Abroad News Press a continuat tradiția de înmânare a premiilor anuale pentru ”News Person of the Year” (Persoana de știri a anului), inițiată în urmă cu 8 ani.

Printre cei nominalizați la ediția din 2018 s-a numărat și ambasadorul României în China, E.S. Basil Constantinescu, alături de alți șase șefi de misiune acreditați la Beijing: Algeria, Austria, Bahrain, Bangladesh, Islanda și Portugalia.

Premiul ediției 2018 și trofeul News Person of the Year a fost acordat ambasadorului român, pentru contribuțiile sale la promovarea relațiilor bilaterale dintre România și China. În expunerea de motive pentru câștigarea premiului, organizatorii au menționat, printre altele, eforturile șefului de misiune român în promovarea activă a educației, economiei, comerțului și culturii dintre China și România. Premiul a fost înmânat de către  domnul Li Beihai, fost vice-ministru al Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, sub mandatul căruia a fost lansată această inițiativă.

„Cred că suntem de acord, cu toții, că presa și media au devenit printre cei mai importanți ambasadori ai zilelor noastre. Totodată, presa și media – în general –,   joacă rolul de ochi și de urechi ai diplomației. Datorită eforturilor neobosite ale jurnaliștilor noștri, lumea de astăzi este mai conectată, mai transparentă, mai dreaptă și mai unită ca niciodată altcândva în istorie”, a declarat șeful de misiune român la acceptarea premiului. Acesta a evocat relațiile speciale de prietenie dintre România și China modernă, care vor marca, în acest an, 70 de ani de la stabilire. În discursul său, ambasadorul a prezentat aspecte de actualitate din cadrul relației bilaterale și a subliniat importanța apartenenței României la familia europeană și la setul de valori și norme comune care o definesc, dar mai ales importanța și responsabilitatea pe care o reprezintă pentru țara noastră deținerea mandatului rotativ al Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul aceleiași ceremonii, a mai fost înmânat un premiu pentru „Contribuțiile deosebite la Cooperarea Internațională Belt and Road”, pentru care au fost nominalizați ambasadorii Albaniei, Slovaciei, Tunisiei și Sri Lankai.

Mai multe fotografii în Galeria foto.

Înscrieri online pentru votul la alegerile prezidențiale

31.07.2019

Autoritatea Electorală Permanentă informează că, începând de duminică, 28 iulie 2019, alegătorii români din străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an se pot înregistra on-line pe portalul…

Invitație MRP la Forumul Românilor de Pretutindeni, în România

24.07.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara granițelor și ai reprezentanților mass-media de expresie românească, de a participa la Forumul Românilor de …

Predarea simbolică a mandatului local al Președinției României, la Beijing

09.07.2019

Comunicat de presă Luni, 8 iulie, Ambasada României la Beijing a marcat, printr-o recepție oficială și un concert de muzică clasică, încheierea primei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene și predarea…