Actualitatea ambasadei

Ambasada României la Beijing, un moment istoric într-o zi istorică: lansarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, în 24 ianuarie

Comunicat de presă

 

În data de 24 ianuarie, Ambasada României în Republica Populară Chineză a marcat pe plan local lansarea preluării oficiale de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene printr-o serie de evenimente la care au participat ambasadorii Statelor Membre UE și oficialități chineze de rang înalt, ambasadori ai statelor candidate, membre ale Parteneriatului Estic, partenerii strategici sau de cooperare aprofundată ai UE și ai României, jurnaliști, reprezentanți ai unor instituții de cercetare, de studii strategice sau militare, ai mediului academic și de afaceri. Pe întreaga desfășurare a evenimentelor, Ambasadorul României l-a avut alături pe Șeful Delegației Uniunii Europene în China, ambasadorul Nicolas Chapuis.

Lansarea oficială în China a preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene s-a dorit să coincidă cu marcarea unei aniversări cu însemnătate specială pentru români, marcarea a 160 de la Mica Unire a lui Alexandru Ioan Cuza, ca o ilustrare a importanței pe care unitatea și coeziunea – elementul central al mandatului Președinției românești – au avut-o pentru români, de-a lungul timpului. De altfel, Unitatea, ca arc peste timp, și coeziunea, ca valori comune europene, au fost temele centrale care au marcat evenimentele desfășurate la sediul Ambasadei României de la Beijing.

Președinția României și relațiile dintre UE și China

În deschiderea acestor evenimente, Ambasada României a fost gazda unei conferințe de presă la care ambasadorul român l-a avut alături pe Șeful Delegației Uniunii Europene în China.  E.S. Basil Constantinescu a prezentat jurnaliștilor chinezi prioritățile și obiectivele mandatului României pe durata Președinției Consiliului, dar și contextul complex în care are loc asumarea acestuia, reliefând parcursul european și atașamentul țării noastre față de valorile europene cărora le aparține istoric și natural.  

Acesta a accentuat importanța Summit-ului de la Sibiu pentru viitorul proiectului european și a detaliat resorturile care au stat la baza alegerii principiului coeziunii ca temă principală a mandatului românesc. Ambasadorul Uniunii Europene, E.S. Nicolas Chapuis, a prezentat prioritățile imediate de pe agenda Parteneriatului Strategic UE-China, precum și evenimentele bilaterale importante care urmează să se desfășoare în perioada mandatului României. A asigurat România de tot sprijinul Uniunii Europene și a transmis încrederea sa în îndeplinirea obiectivelor asumate.

Cei doi ambasadori au răspuns întrebărilor presei chineze și au reiterat soliditatea construcției europene și importanța valorilor care stau la baza acesteia, transmițând convingerea că unul dintre vectorii care pot asigura  consolidarea și aprofundarea proiectului european, mai ales în contextul geo-politic actual, este coeziunea. Aceștia au adăugat că Summit-ul Parteneriatului Strategic UE-China din acest an se va desfășura în perioada mandatului României, în luna aprilie, la Bruxelles, și au subliniat dorința de avansare, în interes comun, a relațiilor care stau la baza acestuia.  

Coeziunea la Beijing, în cadrul Ceremoniei de Lansare a Președinției

Lansarea oficială a Președinției României a avut loc în cadrul unei recepții oficiale găzduită la sediul Ambasadei României, în prezența ambasadorilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, a ambasadorilor statelor candidate, ai Statelor Membre ale Parteneriatului Estic, ai vecinătății imediate, ai partenerilor strategici sau de cooperare aprofundată ai UE sau ai României, jurnaliști, reprezentanți ai unor instituții de cercetare și studii strategice sau militare, ai mediului academic și de afaceri. Acestora li s-au alăturat reprezentanți ai autorităților chineze de rang înalt. Deschiderea oficială a fost marcată de intonarea imnurilor României și Uniunii Europene, urmată de alocuțiuni ale șefilor de misiune ai României și Uniunii Europene în China.

Ambasadorul român a ținut să sublinieze în mod special importanța zilei de 24 ianuarie și însemnătatea pe care Mica Unire, înfăptuită în urmă cu 160 de ani, a avut-o pentru consolidarea sentimentului de unitate precum și actualitatea acestui deziderat în actualul context european și global. Acesta a mai transmis faptul că România este astăzi un stat unitar, în care valorile la recâștigarea cărora au aspirat românii în urmă cu 30 de ani – respectul pentru demnitate și drepturile omului, libertatea, democrația, echitatea și statul de drept – care sunt și valorile de bază pe care este întemeiată Uniunea Europeană, arată apartenența naturală și istorică a României la Comunitatea de valori europene, căreia i s-a alăturat în urmă cu 12 ani.

Ambasadorul Delegației Uniunii Europene a exprimat întregul sprijin local pentru îndeplinirea obiectivelor mandatului României, față de care și-a exprimat speranța că va fi în măsură să consolideze stabilitatea Uniunii, mai ales având în vedere complexitatea agendei europene și a situației globale. A adresat un mesaj personal de apreciere șefului misiunii României și l-a asigurat, în numele Statelor Membre, de întregul sprijin pe perioada mandatului Președinției.

Oaspeții au fost impresionați de ceremonie, au mulțumit șefului de misiune român pentru mesajele puternice pe care le-a transmis și au exprimat încrederea că mandatul României va aduce rezultate benefice pentru toate statele Uniunii și partenerii săi.

 

Mai multe fotografii in Galeria Foto.

Aniversarea valurilor V și VI de extindere a NATO, la Ambasada României

03.04.2019

Comunicat de presă Ambasada României la Beijing a găzduit, la data de 2 aprilie a.c., o ceremonie pentru marcarea aniversării a 15 ani de la aderarea la NATO a statelor din cel de-al V-lea val de extindere: Bulgaria, Estonia,…

Ambasadorul român la Beijing a primit premiul ”News Person of the Year”

20.03.2019

Home and Abroad News Press, compania media din subordinea Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, și-a sărbătorit în data de 17 martie cea de-a XVIII-a aniversare. Cu această…

Întâlnire cu conducerea Administrației Generale a Vămilor din China

15.03.2019

Ambasadorul român a avut o întrevedere de lucru cu Directorul General al Departamentului de Cooperare Internațională din cadrul Administrației Generale a Vămilor din China, domnul Zhang Baofeng. În cadrul întâlnirii, șeful de …