Actualitatea ambasadei

50 de ani de radio în limba română în China

Data de 29 august marchează un moment important în istoria relațiilor bilaterale dintre România și China.

La 29 august 1968, Secția de Limba Română din cadrul Radio China Internațional emitea pentru prima dată, ca urmare a unui Ordin Executiv dat de către premierul chinez de la acea vreme, Zhou Enlai, în dimineața zilei de 23 August. Decizia de a începe emisia înaintea termenului planificat a fost dată pentru a arăta aprecierea pentru poziția României de a se opune invaziei Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia.

Pe 23 august 1968, premierul Zhou Enlai a vizitat Ambasada României la Beijing pentru a demonstra susținerea publică a Chinei față de poziționarea României în contextul evenimentelor de la Praga. Prezenta sa în spațiile Ambasadei României a rămas un moment unic în istoria Chinei moderne. 

Decizia de înființare a unei Secții de Limbă Română a fost parte a Acordului Cultural pe care România l-a semnat cu China, primul de acest gen încheiat de China modernă.

 

Valorile, cultura și limba română – arc peste timp (și principali piloni de comunicare)

 

De-a lungul celor 50 de ani de existență, Sectia de Limba Română a RCI a reprezentat un pol de elită al prezenței românești în China. Aceasta a adunat în jurul său unii dintre cei mai buni românologi chinezi, adevărați ambasadori ai promovării limbii române în China. 

Prin intermediul Radio China Internațional, valorile, cultura, tradițiile și limba română au fost aduse mai aproape de publicul chinez și de cel internațional, ceea ce a avut o contribuție notabilă în consolidarea relațiilor de prietenie și cooperare care caracterizează relațiile sino-române. În acest scop, Radio China Internațional a colaborat îndeaproape cu Radio România, cele două părți reușind să fructifice această cooperare în avantajul amândurora.

Colaborarea dintre cele două instituții radiofonice a însemnat nu doar  răspândirea patrimoniului cultural românesc în rândul audienței chineze, ci și răspândirea patrimoniului chinezesc în rândul audienței române, pecetluind, astfel, o prietenie sinceră, marcată de schimburi de mentalități și viziuni, care mereu și-a păstrat principiul jurnalistic de bază: acela de informare.

Această aniversare a unui jumătate de secol de emisie este una specială pentru partea română nu doar pentru că a însemnat o prezență permanentă a României în China, ci și pentru că a susținut promovarea celor mai importante resurse ale țării: cultura, limba și tradițiile poporului său. Prin intermediul echipei sale de profesioniști, care îi numără pe unii dintre cei mai performanți traducători chinezi de limba română, Secția de Limbă Română a postului Radio China Internațional a reprezentat un puternic catalizator pentru promovarea culturii române în China și a celei chineze în România.

Ambasada României în Republica Populară Chineză transmite întreaga sa apreciere redacției Radio China Internațional și conducerii acesteia pentru pasiunea demonstrată față de România, dedicarea și devotamentul față de principiile jurnalistice și contribuția sa la construirea unei imagini corecte a României, față de publicul chinez.

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

21.10.2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului.…

Wenzhou, gazdă pentru aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice

04.11.2019

Comunicat de presă În continuarea seriei de 7 evenimente lansată de misiunea de la Beijing pentru marcarea, timp de 7 săptămâni, a aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica …

Ziua Recoltei, sărbătorită simbolic la Beijing ca tradiție românească, parte a seriei de manifestări lansate pentru marcarea a 70 de ani de relații diplomatice

02.11.2019

Comunicat de presă La 2 noiembrie a.c., Ambasada României și-a deschis, din nou, larg porțile pentru a oferi oaspeților, deopotrivă localnici și străini, parte din bogățiile și culorile toamnei. Desfășurată sub semnul…