Actualitatea ambasadei

Asociația Editurilor din China și CEEC – începutul unei noi serii de proiecte de succes

Joi, 23 august, a avut loc în marja Târgului Internațional de Carte organizat la Beijing, cel mai mare eveniment anual de acest tip din China, ceremonia de lansare a Asociației Editurilor din China și Țările din Europa Centrală și de Est (CEEC).  Asociația este formată în cadrul cooperării 16+1 și este rezultatul implementării Liniilor Directoare de Cooperare dintre China și CEEC, semnate la Budapesta (2017) și Sofia (2018). Printre cei 20 de fondatori ai asociației se numără și o editură românească, Libris Brașov, inclusă în această companie selectă prin sprijinul ambasadorului României în China, E.S. Basil Constantinescu, editură care deține un portofoliu reprezentativ de colaborări cu câteva edituri de prestigiu din China.

O nouă platformă de cooperare

Respect, beneficiu și dezvoltare mutuale – acestea sunt valorile de bază ale asociației, care își dorește să încurajeze toate organizațiile publicistice și culturale din toate cele 17 țări (China și țările Europei Centrale și de Est) să lucreze împreună, pentru a împărtăși cunoștințe, valori culturale, academice și științifice și exemple de bune practici.

Cu un statut de organizație non-guvernamentală, acest parteneriat nou înființat va servi drept o platformă care să promoveze cooperarea în publicarea cărților și schimburile culturale între China și cele 16 țări CEEC, propunându-și să contribuie la consolidarea diversității culturale.

Printre obiectivele asociației se numără organizarea regulată a unor târguri sau expoziții de carte realizate în țările partenere, de seminarii și dezbateri pe diverse teme asociate acestui domeniu, cum ar fi drepturile de autor.

Domnul Adrian Lesenciuc, Președinte al Uniunii Scriitorilor Filiala Brașov, participant la Târgul Internațional de Carte, a fost mandatat să reprezinte editura românească și să semneze actul constitutiv de înființare a Asociației Editurilor din China și CEEC, în numele conducerii Editurii Libris.

România, unul din pionierii tipăriturilor

Prezent la ceremonie în calitate de invitat de onoare al organizatorilor, ambasadorul României la Beijing și-a exprimat încrederea că asociația va reuși să faciliteze schimburile culturale și academice, va avea un rol semnificativ în diseminarea atributelor culturale ale țărilor participante și va contribui la o mai bună înțelegere a valorilor, particularităților și moștenirii culturale complexe pe care partenerii 16+1 le însumează.

În discursul său, ambasadorul a menționat faptul că România a fost una din primele țări europene care au tipărit Biblia, cartea cărților, și i-a invitat pe cei prezenți să viziteze Muzeul Tiparului din Târgoviște, unde încă se mai poate găsi prima tiparniță și prima Biblie tipărită aici în anul 1508. Acesta a reprezentat startul pentru tipărirea mai multor cărți religioase, atât în limba slavonă, cât și în latină sau în limba română timpurie România fiind unul dintre pionierii tipăriturilor în zona central europeană. Astfel, poporul român a avut ocazia încă din cele mai vechi timpuri să transmită elemente de cultură proprie și să își împărtășească vocația și deschiderea spre multiculturalitate.

Dat fiind trecutul României în istoria tipăriturilor europene, prezența unei edituri românești printre fondatorii asociației este mai mult decât justificată și va reprezenta, cu siguranță, o excelentă oportunitate de a aduce cultura, literatura și lumea academică și științifică din România mai aproape de China și de țările partenere în formatul 16+1.

Fotografii de la ceremonia de lansare a Asociației puteți regăsi în galeria foto.

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

21.10.2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului.…

Wenzhou, gazdă pentru aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice

04.11.2019

Comunicat de presă În continuarea seriei de 7 evenimente lansată de misiunea de la Beijing pentru marcarea, timp de 7 săptămâni, a aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica …

Ziua Recoltei, sărbătorită simbolic la Beijing ca tradiție românească, parte a seriei de manifestări lansate pentru marcarea a 70 de ani de relații diplomatice

02.11.2019

Comunicat de presă La 2 noiembrie a.c., Ambasada României și-a deschis, din nou, larg porțile pentru a oferi oaspeților, deopotrivă localnici și străini, parte din bogățiile și culorile toamnei. Desfășurată sub semnul…