Actualitatea ambasadei

Muzică clasică și tradițională românească, în spitalele din Beijing: meloterapie cu studenți români

Cinci muzicieni români, studenți ai Universității Transilvania din Brașov, au oferit un concert emoționant la sfârșit de iulie în două spitale dintre cele mai prestigioase spitale din capitala Chinei. Studenții se află în China, prin facilitarea Ambasadei României, ca parte a unui program de schimb cultural muzical.

Cele două spectacole au fost organizate la inițiativa soției șefului de misiune, cu sprijinul Ambasadei, prin extraordinara mobilizare logistică a unor entuziaști susținători localnici, inițiativa creând bucurie și efort comun, în ciuda timpului scurt avut la dispoziție, prin ineditul ei pentru capitala Chinei.

Puterea vindecătoare a muzicii

Luni, 30 iulie, în holul central al Beijing United Family Rehabilitation Hospital au răsunat acorduri armonioase de muzică clasică și tradițională românească. Bucuria și emoția generate pacienților și personalului medical prin acest exercițiu de meloterapie au servit ca o punte de legătură în plus între China și România, demonstrând, încă o dată, puterea muzicii de a apropia oamenii.

Marți, 31 iulie, studenții români au adăugat un alt concert la călătoria lor muzicală prin Beijing, la Oasis International Hospital, gazdă a acestei a doua demonstrații de meloterapie, unde tinerii artiști au demonstrat, încă o dată, pasiunea și bucuria de a împărtăși cu iubitorii de muzică puterea vindecătoare a muzicii.

Concertul a fost organizat de Ambasada României, cu sprijinul Oasis International Hospital, alături de Super Channel și China People to People Exchange Headquarters. Pe parcursul acestui spectacol, gazdele au demonstrat că schimburile interumane sunt, dincolo de concept, o filozofie reală care îi determină să-i trateze pe toți cei care îi trec pragul cu o grijă deosebită.

Tratamente pe ritm de muzică clasică și românească

Melodiilor clasice aparținând patrimoniului cultural internațional, precum cele ale lui Johann Sebastian Bach sau Sergei Rachmaninov, cu care cei cinci artiști au încântat audiența, le-au fost adăugate coveruri ale unor melodii celebre, precum „Hit the road, Jack”, „Believer” sau chiar „Despacito”, spre deliciul audienței. Programul s-a încheiat cu piese tradiționale românești, precum „Balada” lui Ciprian Porumbescu, inclusiv vocale, precum „Treceți, batalioane române, Carpații”, „Sanie cu zurgălăi” sau „Cântă cucu-n Bucovina”. Publicul chinez a fost încântat de audiție, aplaudând și chiar interacționând cu artiștii, în timpul spectacolului. Spectacolul de la Spitalul Oasis a beneficiat și de prezența șefului de misiune.

Aceste două spectacole se adaugă concertului de excepție organizat de către Ambasada României la 24 iulie sub auspiciile Centenarului, la Conservatorul Central din Beijing, ocazie cu care membrii comunității de iubitori de muzică din Beijing, de la corpul diplomatic local, reprezentanți ai unor instituții Chineze centrale, media și public chinez de vârste diferite pasionat de muzică au fost părtași la o demonstrație de talent și măiestrie cu iz românesc.

Cei cinci artiști români, Corina Purcărea (mezzosoprană), Alexandru Manole (chitară), Magdalena Lazăr (vioară), Claudia Ligia Șuteu (pian) și Botond Szőcz (pian) i-au purtat pe oaspeți, de la pacienți, doctori sau vizitatori, printr-o călătorie emoțională de muzică clasică și tradițională românească. Toți cei cinci artiști sunt studenți ai Universității Transilvania din Brașov, singura Universitate din România care oferă un program de masterat în meloterapie. Studenții sunt însoțiți în acest schimb cultural de celebra profesoară de pian brașoveancă, Stela Drăgulin, unul din fondatorii acestui program de studii de masterat și mentorul unora dintre cei mai cunoscuți pianiști români contemporani: Horia Mihail, Mihaela Ursuleasa sau Alina Bercu.

Mai multe poze în galeria foto.

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

21.10.2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului.…

Wenzhou, gazdă pentru aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice

04.11.2019

Comunicat de presă În continuarea seriei de 7 evenimente lansată de misiunea de la Beijing pentru marcarea, timp de 7 săptămâni, a aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica …

Ziua Recoltei, sărbătorită simbolic la Beijing ca tradiție românească, parte a seriei de manifestări lansate pentru marcarea a 70 de ani de relații diplomatice

02.11.2019

Comunicat de presă La 2 noiembrie a.c., Ambasada României și-a deschis, din nou, larg porțile pentru a oferi oaspeților, deopotrivă localnici și străini, parte din bogățiile și culorile toamnei. Desfășurată sub semnul…