Actualitatea ambasadei

Tineri muzicieni români, prestație de excepție la Beijing, în anul Centenarului

Marți, 24 iulie 2018, cinci muzicieni români, studenți ai Universității Transilvania din Brașov, au susținut pe scena Conservatorului Central din Beijing un recital de muzică clasică, organizat de Ambasada României ca parte a seriei de evenimente lansate sub auspiciile Centenarului.

„Youth, joy, emotion, harmony, unity – a vibrant musical journey” a fost mesajul sub auspiciile căruia s-a desfășurat acest recital, în care tinerii artiști români au oferit timp de aproximativ 2 ore o călătorie magică în fascinanta lume muzicii clasice și contemporane. Piesele reprezentative demonstrat imaginea capacităților de elită ale noii generații de muzicieni români.

Peste 230 de oaspeți, la recitalul studenților români

Peste 230 de oaspeți reprezentând corpul diplomatic local, reprezentanți ai unor instituții centrale, media, artiști chinezi de renume, rezidenți români în China, membri ai Asociației de Prietenie cu România și public chinez de vârste diferite pasionat de muzică și de valorile culturii europene au vibrat pe aceeași lungime de undă cu artiștii, în această călătorie emoționantă. Invitatul special al serii a fost domnul Sorin Câmpeanu, Președinte al conferinței Rectorilor și fost Prim-Ministru al României, aflat în China într-o vizită pe linie academică.

Cinci artiști diferiți, cinci viziuni diferite

Tinerii muzicieni Corina Purcărea (mezzosoprană), Alexandru Manole (chitară clasică), Magdalena Lazăr (vioară), Claudia Ligia Șuteu (acompaniament pian) și Botond Szőcz (pian), studenți ai Universității Transilvania din Brașov, au fost cei care au oferit audienței o seară de excepție, plină de emoție și împletită cu armonie, ceea ce a făcut ca publicul să rămână unit de o bucurie pură cu artiștii mult timp după ce spectacolul s-a încheiat.

În semn de respect pentru audiență, artiștii au inclus ca surpriză în programul de bis și două piese chinezești foarte cunoscute și îndrăgite: The Butterfly Lovers și Jasmine Flower, reprezentative pentru cultura muzicală chineză.

24 iulie, o zi specială pentru România

În ton cu mesajul concertului, Ambasadorul le-a urat tinerilor artiști, dar și celor prezenți în sală, să-și păstreze sufletul Tânăr, să rămână Pasionați de tot ceea ce întreprind, să aducă Emoția în tot ceea ce creează, întotdeauna să caute Armonia în sufletele lor și să rămână Uniți.

Plasând concertul sub egida centenarului, ES Basil Constantinescu a indicat că, printr-o coincidență fericită, data recitalului (24 iulie) este una cu o deosebită însemnătate în istoria României și cu o legătură intrinsecă cu contextul centenarului: cu aproape cu 250 de ani în urmă, Moldova și Țara Românească își solicitau independența față de Imperiul Otoman, iar în urmă cu exact 28 de ani, Parlamentul României adopta un proiect de lege prin care ziua de 1 Decembrie devenea Ziua Națională a României.

Recitalul a fost organizat de Ambasada României în Republica Populară Chineză, cu ajutorul Institutului de Muzică Confucius și Centrului Muzical pentru Schimb Cultural din cadrul Conservatorului Central din Beijing, cu sprijinul Universității Transilvania din Brașov.

Mai multe poze în galeria foto.

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…

Ceremonia de deschidere a Sucursalei Bank of China București

17.12.2019

În cadrul unei ceremonii organizate la 16 decembrie la Palatul Parlamentului, a avut loc lansarea oficială a Sucursalei Bank of China București, în prezența unei delegații oficiale chineze conduse de domnul Liu Liange,…