Actualitatea ambasadei

Flash mob cu dansuri și muzică tradițională românească interpretate de un grup de studenți din cadrul Universității Transilvania în cadrul mall-ului Parview Green din Beijing

Ambasada României în R.P. Chineză a organizat la 30 noiembrie un al 3-lea eveniment cultural tip flash mob în contextul evenimentelor organizate în săptămâna 26 noiembrie – 1 decembrie pentru marcarea Zilei Naționale și a lansării centenarului marii uniri. Evenimentul a avut loc într-unul dintre cele mai sofisticate mall-uri ale Chinei, Parkview Green din districtul Chaoyang, care funcționează simultan ca galerie comercială, centru de afaceri și galerie de artă, având expuse la vedere opere în original ale unor artiști universali.  Evenimentul a avut loc în lobby-ul de la parterul mall-ului, vizibil și de la terasele celor câteva zeci de etaje superioare și a fost organizat în cooperare cu managementul mall-ului și al autorităților locale.

Flash mob-ul a fost organizat de către un grup de 16 studenți ai Universității Transilvania din Brașov, conduși de decanul facultății de muzică, invitați ai ambasadorului României la Beijing pentru o suită de evenimente organizate în săptămâna care a precedat marcarea zilei naționale a României și lansarea centenarului.   

Înainte de orele prânzului,  grupul de studenți a pătruns în zona de lobby, îmbrăcați în haine de stradă, dând  impresia că sunt simpli vizitatori sau clienți ai mall-ului. Primul dintre interpreți și-a dat jos jacheta sub care se afla un  costum popular tradițional și a cântat o învârtită ardelenească, solo de clarinet, timp de două minute, după care i s-au alăturat rând pe rând, naiul și restul orchestrei folclorice. Au urmat dansatorii, care au interpretat o serie de dansuri tradiționale românești, mizând pe caracterul interactiv și invitând turiștii aflați la momentul respectiv în mall să se alăture dansului.

Înainte de spectacol și după, pe ecranul uriaș din interiorul mall-ului (după managementul mall-ului cel mai sofisticat și scump display de interior din Cina) au rulat timp de aproape două ore filme despre România, din seria de promovare realizată de Ministerului Turismului, care au alternat cu imagini ale logo-ului centenarului în variantele în limba engleză, chineză, română. La finele spectacolului, grupul a realizat o suită de hore  în care s-au prins peste o sută dintre spectatori, de toate vârstele,  care au  fluturat în joc drapelul României, precum și bannerele cu centenarul, pregătite special pentru evenimentele organizate la Beijing de-a lungul acestei săptămâni. Frumusețea costumelor populare afișate de grupul de tineri artiști brașoveni, unicitatea acordurilor muzicii populare românești și dinamismul dansurilor au atras aprecierea unanimă și au smuls ropote de aplauze și ovații clienților si angajaților mall-ului, captivați de ceea ce multora li s-a părut o experiență unică.

Evenimentul organizat sub patronajul ambasadorului României la Beijing, Basil Constantinescu și cu participarea personalului ambasadei fost organizat în ajunul recepției de marcare a zilei naționale și s-a înscris în suita de evenimente organizate de Ambasada României în China pentru sărbătorirea a 99 de ani de la Marea Unire și a acțiunilor privind marcarea lansării centenarului Marii Uniri.  

 

Informații suplimentare:

Flash mob este un grup de persoane care se adună subit într-un spațiu public și interpretează un act artistic pentru un scurt timp, apoi se dispersează rapid. Scopul unui flash mob este de regulă pentru divertisment, satiră sau exprimare artistică.

Mall-ul Parkview Green este amplasat în centrul Beijing-ului, în inima districtului de afaceri CBD și reprezintă un monument de arhitectură modernă, apreciat atât de către locuitorii orașului Beijing, precum și de turiști.  Mall-ul găzduiește, pe lângă magazinele faimoase la nivel internațional, nenumărate opere de artă avangardiste și moderne ale artiștilor chinezi și străini.

Ansamblul de muzică și dans al Universității Transilvania din Brașov este format din studenți din cadrul Facultății de Muzică și din cadrul altor facultăți. Orchestra ansamblului este formată dintr-un grup de 10 interpreți și dansatori, numărul putând crește în funcție de complexitatea spectacolelor.  Soliștii ansamblului au primit premii la competiții naționale. Ansamblul interpretează cântece și dansuri autentice parte din patrimoniul UNESCO, precum doina și colindul, Călușul, dansul junilor, etc. Ansamblul Universității Transilvania este cunoscut ca păstrător al culturii și valorilor autentice ale României.

Mai multe fotografii puteți vedea în galeria foto.

 

Alertă de călătorie în Republica Populară Chineză

18.02.2020

Risk factors present - avoid traveling unless necessary Ultima actualizare: 18.02.2020 În contextul focarului de pneumonie virală (COVID-19) din Republica Populară Chineză, provincia Hubei,…

Comunicat de presă

09.02.2020

Tip: Comunicat de presă La data de 9 februarie 2020, în urma unei ample operațiuni la care au participat mai multe state europene, doi cetățeni români aflați în orașul Yichang, provincia Hubei, din Republica Populară…

Precizări de presă

03.02.2020

Tip: Comunicat de presă Data: 03.02.2020 În continuarea informațiilor referitoare la demersurile de repatriere a cetățenilor români din Republica Populară Chineză în contextul epidemiei de pneumonie…