Actualitatea ambasadei

Ambasadorul României în R.P.Chineză la Institutul Chongyang - Universitatea Renmin

 

 

La 12 martie 2015, E.S Doru Costea, Ambasadorul României în R.P.Chineză,  a ținut o prelegere la Institutul Chongyang pentru studii financiare al Universității Renmin în cadrul seriei de conferințe dedicate inițiativei chineze „One Belt – One Road”.

 

Inițiativa vizează realizarea unor „coridoare” complexe de dezvoltare economică între China și Europa pe cale terestră („Noul Drum al Mătăsii”) și pe mare („Noua Cale Maritimă”).

Intervenția ambasadorului român a fost intitulată ”One Belt, One Road”- views from Romania”. Gazda evenimentului a fost LIU Ying, cercetător și director al Departamentului pentru cercetare și cooperare din cadrul Institutului Chongyang,  iar invitați au fost ZHANG Jianping, director al Departamentului pentru cooperare economică internațională din cadrul Institutului pentru Cercetare Economică Internațională al Comisiei Naționale de Reformă și Dezvoltare, LIU Huaqin, director adjunct al Academiei chineze pentru Cooperare Economică și Comerț Internațional din cadrul Ministerului Comerțului și WANG Wen, decan executiv al Institutului Chongyang.  Au participat cercetători ai Institutului Chongyang, ai altor think-tank-uri chineze, studenți chinezi și români, reprezentanți ai corpului diplomatic și presei chineze.

În prelegerea sa, E.S Ambasadorul Doru Costea a făcut o prezentare generală a tendințelor economiei globale actuale și a evocat aspecte ale istoriei „Drumului Mătăsii”  și ale relațiilor româno-chineze. A reliefat intensificarea dialogului româno-chinez la nivel înalt și perspectivele pe care le-a deschis pentru valorificarea, în mai mare măsură, a evoluțiilor pozitive ale economiei românești din ultima vreme în cadrul cooperării bilaterale și a arătat că, pe acest fundal, detalierea inițiativei chineze prezintă un interes aparte, putând să contribuie la diversificarea acțiunilor comune, în interes reciproc.

Participanții chinezi au prezentat elemente ale inițiativei chineze și ale potențialului de dezvoltare, mai ales în domeniul conectivității între zonele economice chineze, central-asiatice și europene, și au subliniat caracterul inclusiv al abordării conceptului, de natură să faciliteze implicarea tuturor țărilor și partenerilor interesați. A urmat o dezbatere pe baza întrebărilor puse de participanți, interesați, în principal, de perspectivele cooperării dintre China și România în contextul apartenenței sale la Uniunea Europeană și al parteneriatului sino-european.

Informații suplimentare:

Universitatea Renmin este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din China, cu o specializare pe linia științelor sociale și economice. Facultățile de Drept, Finanțe, Economie, Sociologie și Jurnalism din cadrul universității sunt considerate cele mai bune din China în aceste domenii. Institutul Chongyang este un think-tank afiliat Universității Renmin, finanțat cu sprijinul comunității de afaceri din China. Institutul este considerat unul dintre cele mai influente think-tank-uri din domeniul economico-financiar, furnizând expertiză guvernului chinez, băncii centrale și mediului de afaceri. Decanul institutului este prof. Chen Yulu, președintele Universității Renmin și membru în Consiliul de Politică Monetară al Băncii Naționale a Chinei.

Crăciun românesc, la 101 ani de la Marea Unire și 30 de ani de la Revoluția Română, în capitala chineză

24.12.2019

La 20 decembrie a.c., Ambasada României la Beijing a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-și primi oaspeții din capitala chineză într-o atmosferă de Crăciun tradițional românesc. Brazii naturali împodobiți,…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

20.12.2019

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020 – 2021, a fost lansat. Bursele sunt oferite cetăţenilor străini care provin…

Ceremonia de deschidere a Sucursalei Bank of China București

17.12.2019

În cadrul unei ceremonii organizate la 16 decembrie la Palatul Parlamentului, a avut loc lansarea oficială a Sucursalei Bank of China București, în prezența unei delegații oficiale chineze conduse de domnul Liu Liange,…