Actualitatea ambasadei

Ambasadorul României în R.P.Chineză la Institutul Chongyang - Universitatea Renmin

 

 

La 12 martie 2015, E.S Doru Costea, Ambasadorul României în R.P.Chineză,  a ținut o prelegere la Institutul Chongyang pentru studii financiare al Universității Renmin în cadrul seriei de conferințe dedicate inițiativei chineze „One Belt – One Road”.

 

Inițiativa vizează realizarea unor „coridoare” complexe de dezvoltare economică între China și Europa pe cale terestră („Noul Drum al Mătăsii”) și pe mare („Noua Cale Maritimă”).

Intervenția ambasadorului român a fost intitulată ”One Belt, One Road”- views from Romania”. Gazda evenimentului a fost LIU Ying, cercetător și director al Departamentului pentru cercetare și cooperare din cadrul Institutului Chongyang,  iar invitați au fost ZHANG Jianping, director al Departamentului pentru cooperare economică internațională din cadrul Institutului pentru Cercetare Economică Internațională al Comisiei Naționale de Reformă și Dezvoltare, LIU Huaqin, director adjunct al Academiei chineze pentru Cooperare Economică și Comerț Internațional din cadrul Ministerului Comerțului și WANG Wen, decan executiv al Institutului Chongyang.  Au participat cercetători ai Institutului Chongyang, ai altor think-tank-uri chineze, studenți chinezi și români, reprezentanți ai corpului diplomatic și presei chineze.

În prelegerea sa, E.S Ambasadorul Doru Costea a făcut o prezentare generală a tendințelor economiei globale actuale și a evocat aspecte ale istoriei „Drumului Mătăsii”  și ale relațiilor româno-chineze. A reliefat intensificarea dialogului româno-chinez la nivel înalt și perspectivele pe care le-a deschis pentru valorificarea, în mai mare măsură, a evoluțiilor pozitive ale economiei românești din ultima vreme în cadrul cooperării bilaterale și a arătat că, pe acest fundal, detalierea inițiativei chineze prezintă un interes aparte, putând să contribuie la diversificarea acțiunilor comune, în interes reciproc.

Participanții chinezi au prezentat elemente ale inițiativei chineze și ale potențialului de dezvoltare, mai ales în domeniul conectivității între zonele economice chineze, central-asiatice și europene, și au subliniat caracterul inclusiv al abordării conceptului, de natură să faciliteze implicarea tuturor țărilor și partenerilor interesați. A urmat o dezbatere pe baza întrebărilor puse de participanți, interesați, în principal, de perspectivele cooperării dintre China și România în contextul apartenenței sale la Uniunea Europeană și al parteneriatului sino-european.

Informații suplimentare:

Universitatea Renmin este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din China, cu o specializare pe linia științelor sociale și economice. Facultățile de Drept, Finanțe, Economie, Sociologie și Jurnalism din cadrul universității sunt considerate cele mai bune din China în aceste domenii. Institutul Chongyang este un think-tank afiliat Universității Renmin, finanțat cu sprijinul comunității de afaceri din China. Institutul este considerat unul dintre cele mai influente think-tank-uri din domeniul economico-financiar, furnizând expertiză guvernului chinez, băncii centrale și mediului de afaceri. Decanul institutului este prof. Chen Yulu, președintele Universității Renmin și membru în Consiliul de Politică Monetară al Băncii Naționale a Chinei.

Mesajul ambasadorului cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

21.10.2019

La 3 octombrie 1949, Republica Populară Română devenea al treilea stat din lume care recunoștea Republica Populară Chineză, în continuarea unei relații de prietenie și respect cu rădăcini adânci în memoria timpului.…

CALL FOR TENDERS

11.12.2019

CALL FOR TENDERS To: Service Provider Companies, authorized to carry out their activity on the territory of the People’s Republic of China (PRC) Any information related to this tender can be obtained from the Embassy of…

CALL FOR TENDERS

09.12.2019

CALL FOR TENDERS To: Medical Insurance Companies, authorized to carry out their activity on the territory of the People’s Republic of China (PRC) Any information related to this tender can be obtained from the Embassy of Romania to …